Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Φακές σούπα / Lentil soup


Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, πολύ θρεπτικό και εύκολο να γίνει.

Ιt's a greek traditional dish, very nutricious and easy to make.

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 2 κούπες φακές ψιλές / 2 cups of brown lentils
- 2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα / 2 average onions, choppped
- 3 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες / 3 garlic cloves, chopped
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper
- 1κ.γ. κάρυ σκόνη / 1 teaspoon cary powder
- 500γρ. ντομάτες τριμμένες / 500g. tomatoes, grated
- 1κ.σ. πελτέ ντομάτας / 1 tablespoon tomato paste
- 3 δαφνόφυλλα / 3 bay leaves
- ελαιόλαδο / olive oil
- 1,5lt νερό / 1,5lt water
- ξύδι (προαιρετικό, για το σερβίρισμα) / vinegar (optional, for serving)

Προετοιμασία / Preparation: Τις φακές είναι πολύ σημαντικό να τις πλύνουμε με άφθονο νερό πριν τις βράσουμε για να μην αφρίσουν. / Ιt's important to wash the lentils, before cooking to avoid the foam.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό, τις φακές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το κάρυ, το λάδι και το αλατοπίπερο. Σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 25-30 λεπτά, προσέχοντας πάντα το νερό. Όταν το δούμε χυλωμένο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε. / We put in a large pot water, lentils, onions, garlic, bay leaves, cary powder, olive oil and salt and pepper. We cook in medium heat for 20 minutes.
We add the tomatoes and the paste, we stir and continue to cook for 25-30 minutes. We always keep an eye on the water. When ready, we serve.
Σερβίρισμα / Serving: Τις φακές τις σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτοντας ξύδι προαιρετικά και όσο θέλουμε, είναι θέμα γεύσης. Καλή όρεξη! / We serve the lentil soup in a deep dish, adding vinegar (optional). Enjoy!

Tips: Τις φακές τις συνοδεύουμε με ελιές και παστά. Δοκιμάστε όμως να τις συνοδεύσετε και με ταραμοσαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί. Πεντανόστιμο! / We accompanied lentil soup with olives and salted fish or meat. But we can also try "taramosalata" (fish roe salad) and freshly toasted bread. Delicious!

Δεν υπάρχουν σχόλια: