Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Μπουκιές από μοσχαρίσια συκωτάκια σε κρασί και μπαλσάμικο / Beef liver bites in balsamic herbs sauce


Τα συκωτάκια είναι ένα υπέροχο φαγητό και με τον τρόπο που το μαγειρέψαμε, είμαστε σίγουροι ότι αξίζει να το δοκιμάσετε! Εκτός από τη νοστιμιά που τους χαρίζουν το balsamico και η ρίγανη, είναι γεμάτα σίδηρο και κάνουν καλό στην υγεία μας!

Beef liver is a very nutritious food. With this recipe, we are certain that you 'll try it and love it! The balsamic vinegar and the herbs is a unique combination suitable for this meat. In addition, the iron contained in the liver is great for our health!

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) / INGREDIENTS (serves 2)
- 2 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο (από το κέντρο για να μην έχει πολλές ίνες) περίπου 500γρ. / 2 slices of beef liver (mostly from the middle of the liver) around 500gr
- 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες / 3 garlic cloves, finely chopped
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο / 1 big onion, chopped
- 1 ποτήρι λευκό κρασί / 1 glass of white wine
- 1 σφηνοπότηρο μπαλσάμικο / 1 shot glass of balsamic vinegar
- 3 κ.σ. ξερό μαϊντανό / 3 tablespoons of dry parsley
- 2 κ.γ. ξερό δυόσμο / 2 teaspoons of dry spearmint
- 3 κ.σ. ρίγανη / 3 tablespoons of oregano
- ελαιόλαδο / olive oil
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper

Για το ρύζι / For the rice
- 1 φλυτζάνι μακρύκοκκο ρύζι / 1 cup of long-grain rice
- 3 φλιτζάνια νερό / 3 cups of water
- 1/2 κ.γ. αλάτι / 1/2 teaspoon of salt
- 1 κύβος ζωμού βοδινό / 1 bouillon/stock cube of beef

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Κόβουμε τις φέτες του συκωτιού σε μικρά κομμάτια περίπου 4-5εκ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και το χαμηλώνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το συκώτι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας το συκώτι για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 6-7 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το μπαλσάμικο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό, τη ρίγανη και το δυόσμο. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 6 λεπτά.

We cut the liver in bites around 4-5cm long.
We put the olive oil in a frying pan in high heat. When hot enough, we reduce the heat just a bit and add the onion and the liver. We saute for 3-4 minutes, turning the liver pieces so that they are cooked on all sides. We put the garlic and continue cooking for 6-7 more minutes.
We pour the wine and the balsamic vinegar, add salt and pepper. We add the parsley, the spearmint and the oregano and stir. We continue cooking for another 6 minutes.

Για το ρύζι / For the rice
Σε μια κατσαρολίτσα, ρίχνουμε το νερό, το ρύζι τον κύβο και το αλάτι και βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μην κολλήσει. Το ρύζι μας θα είναι έτοιμο όταν θα έχει πιει όλο το νερό.

We pour the water in a small pot, adding the rice, the stock cube and the salt. We put it in high heat.
Once the water boils, we reduce the heat to medium-low and stir carefully from time to time. Our rice is ready once the water is absorbed.

Σε ένα πιάτο προσθέτουμε το ρύζι μας και από δίπλα ή από πάνω προσθέτουμε τα συκωτάκια με τη σάλτσα τους. Καλή σας όρεξη!

We put the rice in a dish and the liver bites with their sauce, either on the side or on top of it. Enjoy!

Tip:
Αν η σάλτσα μας στο τέλος είναι πολύ υδαρή τη δένουμε με λίγο κορνφλάουρ.

If our sauce is not thick enough, we can add a tablespoon of cornflour at the end of our cooking and stir for a minute.

Αυτή η συνταγή βασίζεται στη συνταγή για συκώτι μοσχαρίσιο του Πέτρου Μαρμαρά, τον οποίο ευχαριστούμε.
This recipe is based on Petros Marmaras's recipe for beef liver. We 'd like to thank him for it.


Δεν υπάρχουν σχόλια: