Τι γίνεται όταν "παντρεύουμε" το υπέροχο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με τα γλυκά και ωφέλιμα παντζάρια; Μια απολαυστική σαλάτα που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους!
A traditional greek delicacy, that combines perfectly the superb taste of the greek yogurt and the sweetness
of the beetroots! A great healthy salad that will amaze both your kids and yourself as a starter!
ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 500-600γρ βολβοί από παντζάρια / 500-600gr beetroots (about 5 medium sized beetroots)
- 400γρ στραγγιστό γιαούρτι / 400gr greek type yogurt
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες / 3 garlic cloves, finely chopped
- 6 καρύδια (ψίχα), σπασμένα / 6 walnut kernels, crushed
- 2 κ.σ. ξύδι / 2 tablespoons wine vinegar
- 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο / 4 tablespoons extra virgin olive oil
- αλάτι / salt
ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Πλένουμε καλά τους βολβούς και τους βράζουμε για 25-30 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ώστε να μαλακώσουν καλά. Τους αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τους ξεφλουδίζουμε.
Τους κόβουμε σε κομμάτια του 1εκ. περίπου και τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα καρύδια και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξύδι ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώσπου τα υλικά μας να ενωθούν.
Αλατίζουμε, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε!
Καλή σας όρεξη!
We wash the beetroots and boil them for 25-30 minutes in high heat so that they are softened enough for our recipe. We let them aside for a few minutes to cool down.
Next, we peel the beetroots, and chop them into pieces of about 1 cm (cubes). We put them in a large bowl along with the greek type yogurt, the crushed walnuts and garlic. We stir until our ingredients are combined.
Then we start pouring the olive oil and next the wine vinegar, while continue stirring.
We add the salt and stir once more before serving.
Bon Appetit!
Tips:
1. Τα παντζάρια μπορούμε να τα βρούμε και έτοιμα βρασμένα στα super markets.
2. Το γιαούρτι μας πρέπει να είναι στραγγιστό ή 'σακούλας'.
3. Σερβίρεται δροσερό, και διατηρείται στο ψυγείο για μία με δύο ημέρες. Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρετε.
1. We can buy ready-cooked (boiled) beetroots in the super market if we have limited time. However, if we use fresh beetroots the taste is better!
2. Try this recipe only using greek type yogurt, otherwise the result will be watery.
3. Only serve cool. You can keep it in the fridge for a day or two. Stir before serving.
4. This recipe is used mainly as an appetizer / starter.
5. You can serve it with toasted bread on the side.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου