Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τραγανές τηγανητές μπουκιές Μπακαλιάρου / Crunchy Fried Cod Bites


Μια συνταγή που όλοι την έχουμε συνδέσει με την 25η Μαρτίου. Όμως μπορείτε να τη μαγειρέψετε όλο το χρόνο. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τραγανές τηγανητές μπουκιές μπακαλιάρου αρωματισμένες με δυόσμο;

It's a traditional Greek recipe that it's  mostly cooked on the 25th of March (Declaration of Greek Independence). It's a very tasty recipe and easy to make. Who can resist to fried crunchy cod bites?


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
Για το μείγμα / For the filling
- 350γρ μπακαλιάρος φιλέτο / 350gr of cod fillet
- 30γρ τριμμένο ρεγκάτο / 30gr dubliner cheese, grated
- 2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος (ή 3-4κ.σ. ξηρός)
/ 2 tablespoons fresh spearmint, finely chopped (or 3-4 tablespoons dried)
- 1 κ.σ ρίγανη φρέσκια (ή 1,5-2 ξερή) / 1 tablespoon of fresh oregano
(or 1,5-2 tablespoons dried)
Για το χυλό / For the porridge
- 170ml μπύρα (1/2 κουτάκι) / 170ml beer (1/2 can)
- 7 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις / 7 tablespoons of all-use flour
- 400ml (1,5 φλυτζ.) ελαιόλαδο (κατά προτίμηση)  ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα / 400ml (1 1/2 cup) olive oil (preferably), or any other vegetable oil for the frying

Προετοιμασία: Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο πολύ καλά και τον κόβουμε σε μικρές μπουκιές. Ουσιαστικά τον ξεψαχνίζουμε, προσέχοντας να βγάλουμε όλα τα κόκαλα. Στίβουμε όσο μπορούμε τα κομμάτια του ψαριού να φύγουν τα πολλά νερά.

Preparation: We wash the cod well and cut into small bites. Be careful to remove any remaining fish bones  Remove most of the moisture by squeezing the pieces of fish.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε όλα τα υλικά μας για το μείγμα σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.Αλατίζουμε ελαφρά. Κλείνουμε το μπωλ με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το χυλό μας, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ αντίστοιχα τη μπύρα με το αλεύρι.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο. Το αφήνουμε για λίγο να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει σε  μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε μέρος από το μείγμα, το τοποθετούμε στο χυλό να βραχεί καλά και μετά το βάζουμε στο τηγάνι. Το πάχος από κάθε κροκέτα θέλουμε να είναι περίπου 3 εκατοστά. Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά, να ροδίσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.
Τις μπουκίτσες πριν τις σερβίρουμε τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και ιδανικά μια σκορδαλιά για την οποία μπορείτε να βρείτε τη συνταγή μας εδώ. Καλή σας όρεξη!

We mix all the ingredients for the filling in a large bowl. We season with salt, cover the bowl with a plastic film and put it in the fridge for 20-30 minutes.
While waiting, we prepare the porridge in a large bowl, mixing the beer and the flour (stiring well).
We remove the filling from the fridge and leave it for a while in room temperature.
In a frying pan we heat the oil in medium to high heat. Using a tablespoon we take part of our filling mixture, we put it in the porridge to soak and then in the pan. We fry the cod for 3-4 minutes on each side, until golden brown. We continue this procedure until we have used all of our filling.
As we remove the cod bites from the pan we put them on a paper towel to absorb the excess oil. We serve with fresh lemon juice and ideally with skordalia on the side. Enjoy!

Tips
1. Αν ο μπακαλιάρος που θα χρησιμοποιήσετε είναι σε άλμη, θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν το μαγείρεμα, αλλάζοντας νερό τακτικά για να φύγει το πολύ αλάτι.
2. Στη συνταγή αυτή δεν βάζετε καθόλου αλάτι αν ο μπακαλιάρος που χρησιμοποιήσετε είναι παστός.
3. Αν νηστεύετε τότε παραλείψτε το τυρί από τα υλικά.

1. If the fish you will use is dried salted cod, you will have to put it into water for at least 24hrs, before cooking it. You also have to change the water regularly.
2. You don't use salt in this recipe if you use dried salted cod. Be careful to prepare the fish by soaking it into water for at least 1 day, and change the water at least 5 times during the day.
3. If you are fasting for the Easter, you should omit the cheese in this recipe.

Δεν υπάρχουν σχόλια: