Μια συνταγή με υπέροχες γεύσεις που θα σας μαγέψει! Στην Ελλάδα δεν πολυσυνηθίζουμε την κρέμα γάλακτος σε συνδυασμό με το ψάρι, αλλά οι Γάλλοι το δοκίμασαν στην κουζίνα τους και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.
Προτιμήστε την σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση και κερδίστε τις εντυπώσεις!
A recipe with fantastic flavors that 'll leave you amazed! Some people are not used to combine cream with fish (in Greece we aren't) but the French tried it in their cuisine and the result proved them right.
Serve it in any special occasion and impress your guest/special someone!
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) / INGREDIENTS (serves 2)
- 600γρ γλώσσα σε φιλέτα / 600gr fish fillet (preferably sole, flounder or any other soft white meat fish)
- 600γρ πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια / 600gr potatoes cut in small pieces
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (200γρ), σε λεπτές φέτες / 1 large onion (200gr), cut into thin slices
- 5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο (100-120γρ) / 5 tablespoons (100-120gr) of butter
- 1 φλιτζ. (250ml) κρέμα γάλακτος (με πλήρη λιπαρά) / 1 cup (250ml) fresh cream (full fat)
- 1 φλιτζ. (250ml) λευκό κρασί / 1 cup (250ml) white wine
- αλάτι και πιπέρι/salt and pepper
Για τις πατάτες / For the potatoes
- 50γρ βούτυρο (2-3 κ.σ.) / 50gr (2-3 tablespoons) of butter
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο / 2 tablespoons olive oil
- 2 κ.γ. ρίγανη / 2 teaspoons dry oregano
- 1 πρέζα θυμάρι ξερό / 1 pinch of dry thyme
- αλάτι και πιπέρι/salt and pepper
Προετοιμασία
1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
2. Στεγνώνουμε το ψάρι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε.
Preparation
1. We boil the potatoes in slightly salted water for 15 minutes. We drain and leave aside.
2. We dry the fish fillet using kitchen paper and sprinkle with salt.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μεσαία προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο.
Βάζουμε τα φιλέτα ψαριού πάνω στα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά χωρίς να το ανακατέψουμε. Στη συνέχεια τα γυρνάμε προσεκτικά, ώστε να μην μας σπάσουν (όσο γίνεται) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα από την άλλη πλευρά.
Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτριο προς δυνατό, κουνάμε ελαφρά το τηγάνι και μαγειρεύουμε με το κρασί για 3-4 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε απλά κουνώντας το τηγάνι ώστε η κρέμα να πάει παντού. Μαγειρεύουμε για ακόμα 3-4 λεπτά για να δέσει η σάλτσα μας. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη, διατηρώντας το ζεστό.
We put the butter in a large frying pan, in medium to high heat. We add the onion and cook until it becomes translucent.
At this point we add the fillets on top of the onions and lower the heat to medium. We cook for 5 minutes without stirring. Then we turn the fillets on the other side and continue cooking for 3 more minutes.
We pour the wine, and increase the heat to medium-high. We cook for 3-4 minutes, tilting slightly the pan from time to time, in a circular motion, until most of the moisture is evaporated.
Then we add the cream and lower the heat to medium. We cook for 3-4 minutes, turning the pan again in a circular motion (so that the cream is evenly spread), until it thickens.
We remove from heat and keep warm (cover or put in the oven) in order to prepare the potatoes.
Για τις σοτέ πατάτες / For the sautee potatoes
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τις πατάτες, τη ρίγανη, το θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά να πάνε παντού και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά. Aνακατεύουμε κατά διαστήματα. Οι πατάτες μας είναι έτοιμες όταν θα έχουν ροδίσει και καραμελώσει.
Σερβίρετε σε ένα μεγάλο πιάτο το ψάρι μαζί με τις καραμελωμένες πατάτες. Καλή όρεξη!
In a large frying pan we put the butter and the olive oil in medium to high heat. When ready (hot) we put the potatoes, the oregano, the thyme, salt and pepper. We cook for 7-8 minutes and stir frequently using quick motions. The potatoes are ready when their surface becomes golden brown.
Serve the fish in a large plate with butter-fried potatoes on the side. Bon appetit!
Tips:
Το ανακάτεμα σε αυτήν τη συνταγή γίνεται κατά κύριο λόγο με κυκλικές και περιστροφικές κινήσεις του τηγανιού, προκειμένου να μη μας διαλυθεί το ψάρι σε πολλά κομμάτια. Προτιμήστε χαμηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος αν δεν έχετε μεγάλη ευχέρεια και καλό αντικολλητικό τηγάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου