Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Μοσχαράκι εσκαλόπ με υπέροχη κρέμα δενδρολίβανο / Veal escalopes with delicious rosemary cream



Εσκαλόπ είναι το φιλέτο μοσχαριού κομμένο σε λεπτές φέτες (1-1,5cm), κοπανισμένες ή περασμένες από το ειδικό μηχάνημα για σνίτσελ ώστε να μαλακώσουν. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή μέθοδο μαγειρέματος του μοσχαριού, αφού έτσι τα φιλέτα μαγειρεύονται γρήγορα και μπορούν να συνδυαστούν με πάρα πολλούς τρόπους.
Στην Ελλάδα συνήθως τα εσκαλόπ τα ονομάζουμε σνίτσελ ενώ είναι γνωστά και ως σκαλοπίνια, που είναι ο ιταλικός όρος.
Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι εύκολη, γρήγορα και πεντανόστιμη. Πάμε να την φτιάξουμε!

Escalopes is the veal fillet, cut in thin slices (1-1,5cm thick), beaten with a mallet or prepared with a rolling pin to make them more tender. It's a very popular method for cooking veal, because this way the meat is cooked fast and can be used for various combinations.
Escalopes are also known as Scallops in the US, or Scaloppine in italian dishes. Escalopes are often used to make Schnitzels.
Our recipe, is easy to make, it's fast and delicious. Let's cook!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 4 μοσχαρίσια εσκαλόπ (περίπου 600γρ) / 4 veal escalopes (about 600gr)
- 4 κ.σ. αλεύρι / 4 tablespoons flour
- 2 κ.σ. βούτυρο (κατά προτίμηση) ή μαργαρίνη (50γρ) / 2 tablespoons butter or margerine (50gr)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο (30ml) / 2 tablespoons olive oil (30ml)
- 1/2 φλυτζ. (125ml) λευκό κρασί / 1/2 cup (125ml) white wine
- 1 φλυτζ. (250ml) κρέμα γάλακτος / 1 cup (250ml) cream
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού / 2 tablespoons lemon juice
- 1/2 κ.σ. δενδρολίβανο, ξηρό / 1/2 tablespoon dry rosemary
- 1 χούφτα (10gr) ψιλοκομμένος μαϊντανός / 1 handfull (10gr) parsley, finely chopped
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Προσθέτουμε στο αλεύρι αλατοπίπερο, και αλευρώνουμε τα εσκαλόπ. Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και το λάδι και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι και το βούτυρο, προσθέτουμε τα 2 εσκαλόπ, και τηγανίζουμε για 2 με 2,5 λεπτά ανά πλευρά. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα κρατάμε ζεστά στο φούρνο στους 100 βαθμούς.
Ξύνουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφαιρούμε από το τηγάνι τυχόν χοντρά υπολείμματα από το αλεύρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των άλλων 2 εσκαλόπ. Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετούμε και αυτά στο φούρνο.
Αφαιρούμε και πάλι με την ξύλινη κουτάλα τυχόν χοντρά υπολείμματα, ρίχνουμε το κρασί και ξεγλασάρουμε ότι έχει μείνει στο τηγάνι από το προηγούμενο μαγείρεμα.
Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, και αφήνουμε για 4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος από το κρασί. Προσθέτουμε το λεμόνι, αφήνουμε για 1 λεπτό, και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει ελαφρώς, ανακατεύοντας διαρκώς.
Βάζουμε τα εσκαλόπ στο πιάτο, σερβίρουμε την κρέμα από πάνω και συνοδεύουμε με βραστά λαχανικά, πιλάφι, ή πατάτες τηγανιτές. Καλή όρεξη!

We add salt and pepper to the flour, and coat the escalopes with it. We add the butter and the olive oil in a large frying pan, and put it on medium to high heat. Once the oil and the butter are hot, we add 2 escalopes and fry 2-2,5 minutes per side. We remove them and keep them in a baking pan in the oven (set at 100 degrees Celsius).
Using a wooden spatula we remove any thick remaing pieces from the frying pan and we add the other 2 escalopes. We cook them the same way and then put them in the oven with the other two escalopes.
We remove again any thick remains from the frying pan, and add the wine. We deglaze with the spatula and add the rosemary. We let most of the wine to evaporate (about 4 minutes) and add the lemon. We cook for 1 minute and then add the cream. We stir, add the parsley, salt and pepper. We continue stirring until the sauce slightly thickens.
We put each escalope on a plate, serve the cream on top, and we add some boiled/steamed vegetables on the side. We can also serve with rice or french fries.

Tips
1. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκο δενδρολίβανο θα χρειαστούμε τη διπλάσια ποσότητα.
2. Αν προτιμάμε το μοσχάρι πιο ζουμερό (medium) μαγειρεύουμε μόνο για 1 λεπτό ανά πλευρά στο τηγάνι.
3. Ζητάμε από το χασάπη μας -αν δε γνωρίζει τον όρο εσκαλόπ- να μας ετοιμάσει τα φιλέτα για σνίτσελ.

1. If we are using fresh rosemary, then we will need to double the quantity.
2. If we prefer our meat medium and not well done, then we fry for only 1 minute per side.

Δεν υπάρχουν σχόλια: