Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Μοσχαράκι με μανιτάρια και δενδρολίβανο / Veal with mushrooms and rosemary


Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε το μοσχάρι με ντομάτα, σε στυλ κοκκινιστό. Εμείς θα σας προτείνουμε μια συνταγή λίγο διαφορετική αλλά εξίσου απολαυστική και σίγουρα πιο ελαφριά!

The usual way to cook beef/veal in Greece is with tomato sauce. In this recipe, we suggest a different but equally delicious way to cook it, that is also lighter!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε κομματάκια των 4-5εκ. / 1kg veal/beef, cut into 4-5cm pieces
- 250γρ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες / 250gr common mushrooms, cut in slices
- 400γρ κρεμμύδια (2 μεγάλα), χοντροκομμένα / 400gr (2 large) onions, diced
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες / 4-5 garlic cloves, finely chopped
- 125ml (1/2 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 125ml (1/2 cup) olive oil
- 250ml (1 φλυτζ.) λευκό κρασί / 250ml (1 cup) white wine
- 500ml (2 φλυτζ.) ζωμός βοδινός * / 500ml (2 cups) beef stock *
- 750ml (3 φλυτζ.) ζεστό νερό / 750ml (3 cups) warm water
- 2 φύλλα δάφνης / 2 bay leaves
- 1/2 κ.σ. ξερό δενδρολίβανο ή (1 κ.σ. φρέσκο) / 1/2 tablespoon dry rosemary (or 1 tablespoon fresh)
- 2 κ.σ. balsamico / 2 tablespoons balsamic vinegar
- αλάτι, πιπέρι / salt and pepper

* για 500 ml ζωμό διαλύουμε1 κύβο βοδινού σε 500 ml ζεστό νερό.
* to make 500 ml of beef stock, we dissolve 1 stock cube (bouillon) in 500ml warm water.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε γρήγορα -αρχικά- για να μη μας κολλήσει. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά ώστε να ροδίσει και να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
Ρίχνουμε στη συνέχεια τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 3-4 περίπου λεπτά να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, το ζεστό νερό και τη δάφνη.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το φωτιά σε χαμηλό προς μέτριο, και αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, ανακατεύοντας περίπου ανά 5-10 λεπτά. Έχουμε περισσότερο το νου μας προς το τέλος της μιάμισης ώρας για να ελέγχουμε τα υγρά που έχουν μείνει.
Στο τέλος της μιάμισης ώρας, θα πρέπει να έχουν σχεδόν εξατμιστεί τα νερά και να έχει δέσει το φαγητό. Στη φάση αυτή, ρίχνουμε το balsamico, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά ακόμα και σερβίρουμε με πουρέ, ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Καλή σας όρεξη!

We put the olive oil in a large nonstick pot and put it in medium to high heat. Once, the oil is hot, we add the meat and sautee vigorously -especially in the first minutes. We continue to sautee for 6-8 minutes until most of the moisture is evaporated.
Then we add the onions and mushrooms and sautee for 5-6 minutes. Next, we add the garlic, sautee for 1-2 minutes and pour the wine.
We cook for 3-4 minutes to allow the alcohol to evaporate, and then we add the beef stock, the warm water and the bay leaves.
We turn down the heat to low, cover the pot, leaving the lid a bit askew. We let it cook (simmer) for 1 hour and 30 minutes. Stir occasionally, especially towards the end of this phase.
At the end of this one and a half hour of cooking, most of the water will be evaporated and the sauce will be thick.
At this point, we add the balsamic vinegar, the rosemary, salt and pepper and cook for 5 more minutes (still in low heat).
We serve with mashed potatoes, rice or french fries.
Kali oreksi!

Tips
1. Για πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 2κ.σ. μουστάρδα μαζί με το κρασί.
2. Το φαγητό αυτό μπορούμε να το συνοδεύσουμε και μια πράσινη σαλάτα, αν επιθυμούμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα.

1. For a spicier result we can add 2 tablespoons of mustard when we pour the wine.
2. If we wish to enjoy a lighter meal, we can serve this dish with a green salad.


Δεν υπάρχουν σχόλια: