Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Πεντανόστιμα light μπιφτέκια με πουρέ πατάτας / Delightful burgers with mashed potatoes


Ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο που φτιάχνεται εύκολα και χαρίζει απόλαυση χωρίς τύψεις!

It's a tasty and healthy dish, easy to prepare that you can eat without any guilts!


ΥΛΙΚΑ (4 ΑΤΟΜΑ) / INGREDIENTS (serves 4)
Για τα μπιφτέκια / For the burgers
- 600γρ κιμάς μοσχαρίσιος / 600gr minced beef
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο / 1 onion finely chopped
- 40γρ φρυγανιά τριμμένη / 40gr trimmed breadcrumbs
- 1 αυγό / 1 egg
- ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο / 1/4 bunch parsley, finely chopped
- 3 κ.σ  δυόσμος ψιλοκομμένος / 3 tablespoons spearmint, finely chopped
- 2 κ.σ. ξύδι / 2 tablespoons wine vinegar
- 50ml γάλα / 50ml milk
- 50ml ελαιόλαδο / 50ml olive oil
- 1 λεμόνι στημένο / lemon juice from 1 lemon
- Αλάτι και πιπέρι / salt and pepper
Για τον πουρέ πατάτας / For the mushed potatoes
- 4-5 μέτριες πατάτες (περίπου 1kg) κομμένες σε μικρούς κύβους / 4-5 potatoes (around 1kg), chopped in cubes
- 2 κ.σ. μαργαρίνη / 2 tablespoons butter
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη / 1 garlic clove, trimmed
- ½ κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος / 1/2 cup parsley, finely chopped
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο / 1 teaspoon nutmeg powder
- 100ml γάλα / 100ml milk
- Αλάτι και πιπέρι  / salt and pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Για τον πουρέ πατάτας / For the mashed potatoes
Ξεκινάμε βάζοντας νερό να βράσει για τις πατάτες. Αλατίζουμε λίγο το νερό και μόλις βράσει βάζουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να βράσουν. Μόλις βράσουν τις αφαιρούμε από το νερό και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι πολύ καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πάλι και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε, κρατώντας τον ζεστό.

We boil the potatoes in lightly salted water. We put them in a large bowl and we mash them well. We add butter and garlic. We stir well. We pour milk, add salt, pepper, the nutmeg, the parsley and we stir. We leave aside. We keep it warm.

Για τα μπιφτέκια / For the burgers
Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.  Το αφήνουμε. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα πιέζουμε για να γίνουν αρκετά πλατιά (1,5-2εκ. πάχος). Τα τοποθετούμε στο τηγάνι και τα ψήνουμε για  12-15 λεπτά. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε σε πιάτο τα μπιφτέκια με τον πουρέ στο πλάι. Καλή όρεξη!

In a large bowl we put all the ingredients together and we mold well. We mold into burgers (1,5-2cm thick) and we put them in a nonstick frypan and we cook for 12-15 minutes. We remove them from the pan and we pour the lemon juice. We serve in a wide plate with the mushed potatoes aside. Enjoy!

Tips:
1.Τα μπιφτέκια τα ψήνουμε όσο θέλουμε. Κάποιοι τα θέλουν πιο ψημένα, άλλοι πιο ζουμερά. Αν κάποιοι έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να τα ψήσετε σε ψηστιέρα.
2. Μπορείτε να συνοδεύεστε με σαλάτα, ανάλογα με την εποχή. Για το καλοκαίρι μια χωριάτικη ή βραστά χόρτα (βλίτα) ή και βραστά κολοκύθια. Για το χειμώνα επίσης βραστά χόρτα, μια απλή σαλάτα μαρούλι ή ακόμα και σαλάτα σπανάκι.

1.We cook the burgers, depending our preferences. Some want them well-done some medium.
2. You can accompany with a salad, depending the season. For the summer you can make a greek salad or stimmed zucchini. During winter a letuce salad or spinach salad is a very good choice.

Δεν υπάρχουν σχόλια: