Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα / Traditional Greek Taramosalata


Μια πεντανόστιμη παραδοσιακή ταραμοσαλάτα κατάλληλη για το σαρακοστιανό τραπέζι μας, και παράλληλα μια λιχουδιά που μπορούμε να απολαύσουμε όλο το χρόνο!

A traditional delicious greek spread, made of a type of caviar called Tarama. It's always present in the table on Clean (Ash) Monday in Greece.
Tarama is the roe of large fish and is available in red and white (beige) variaties. The best quality of tarama is the white one. This creamy dip is served as an appetizer along with crusty bread and pickle. If you never tried it, this the traditional way of making it. Enjoy it!


ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 6)
- 120γρ. λευκός ταραμάς / 120gr of white tarama (fish roe)
- 180γρ. ψωμί χωρίς την κόρα (περίπου 8 φέτες του τοστ) / 180gr of bread without the crust (around 8 slices of white bread)
- 1 μικρό κρεμμύδι (περίπου 60γρ), χοντροκομμένο / 1 small onion (around 60gr), chopped
- 5 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού / 5 tablespoons of fresh lemon juice
- 130ml ελαιόλαδο (περίπου 1/2 κούπα) / 130ml olive oil (around 1/2 cup)

Προετοιμασία: Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί με νερό ώστε να καλυφτεί και το αφήνουμε να μουσκέψει καλά. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα νερά.

Preparation: In a bowl filled with water, we add the bread and we let it to soak. Before using it,with your hands squeeze out the excess water.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα μίξερ τύπου "multi" (εναλλακτικά μπλέντερ), προσθέτουμε το κρεμμύδι και το χτυπάμε για να γίνει πολτός. Αν χρειαστεί με ένα κουτάλι σπρώχνουμε τυχόν άκοπο κρεμμύδι ξανά προς τις λεπίδες και ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε καλά να ανακατευτεί και να γίνει ομοιογενές.
Βάζουμε το 1/3 από το ψωμί και χτυπάμε. Προσθέτουμε το 1/3 του λαδιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν το ψωμί και το λάδι.
Ρίχνουμε το μισό χυμό λεμονιού, χτυπάμε να ανακατευτεί καλά. Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!

Using a food processor or blender, we add the onion and we blend into a thick paste. If needed we use a spoon to push any uncut pieces to the blades and we blend again.
We add the tarama and blend it with the onion, until our mix is smooth. We put 1/3 of the bread and blend it. We pour 1/3 of olive oil and blend. We continue adding the bread and the olive oil in the same manner until we use them all.
We add half the lemon juice into the processor and blend. We add the rest of the lemon, blend until emulsified and serve. Bon Appetit!

Tips:
1. Τα υλικά πρέπει να προστεθούν λίγα λίγα και όχι όλα μαζί, ώστε να έχουμε ένα όμορφο και νόστιμο αποτέλεσμα.
2. Προτιμήστε λευκό ταραμά αντί για κόκκινο. Όσο πιο λευκός ταραμάς, τόσο πιο νόστιμος είναι.
3. Η ταραμοσαλάτα αυτή διατηρείται στο ψυγείο μας, 1-2 μέρες
4. Σερβίρετέ την με ελιές, τουρσί και φρέσκο τραγανιστό ψωμί ή κριτσίνια.

1. The ingredients must be added one by one, in small portions, in order to have a beautiful and smooth result.
2. It's better to purchase the white tarama. The quality and the taste is better than the red one.
3. Taramosalata can be preserved in our fridge for 1-2 days.
4. It is best served with kalamata olives, pickles and fresh crusty bread.

Δεν υπάρχουν σχόλια: