Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Ένα υπέροχο παραδοσιακό Σάμαλι! / A great traditional Samali (Greek dessert)


Το σάμαλι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού που γίνεται πολύ εύκολα, με λίγα και απλά υλικά, που συνήθως έχουμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Ένα επιδόρπιο γεμάτο με τα υπέροχα αρώματα του λεμονιού και της μαστίχας.

Samali is a  traditional Greek cake made of semolina and mastic and is wonderfuly drenched with lemon syrop. It's easy to make, it's delicious, full of aroma, and it's the perfect dessert for any occasion. You must definitely try it!



ΥΛΙΚΑ (για 12 κομμάτια) / INGREDIENTS (serves 12)
Για το σάμαλι/ For the samali (semolina cake)
- 300γρ σιμιγδάλι χοντρό / 300gr semolina, coarse
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι πλήρες (400γρ) / 400gr yogurt, full fat (Greek type)
- 1 φλιτζ. ζάχαρη (προτιμήστε καστανή) / 1 cup sugar (preferably brown)
- 1,5 κ.γλ. (5γρ)  μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη / 1,5 teaspoon (5gr) of Chios mastic, crushed into powder
- 370ml (3/4 φλιτζ.) νερό / 370ml (3/4 cup) water
- 2 κ.γλ. baking powder / 2 teaspoons of baking powder
- 2-3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (για να αλείψουμε το ταψί) / 2-3 tablespoons of melted butter (for the baking pan)
Για το σιρόπι / For the syrup
- 400ml (1 και 2/3 φλυτζ.) νερό / 400ml (1 and 2/3 cups) water
- 500γρ ζάχαρη (προτιμήστε καστανή) / 500gr sugar (προτιμήστε καστανή)
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού / 1 teaspoons of lemon zest
- 2 κ.σ. χυμό από λεμόνι / 2 tablepoons of fresh lemon juice

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα βαθύ μπoλ βάζουμε όλα τα υλικά για το σάμαλι εκτός από το λιωμένο βούτυρο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μεγάλη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μείγμα αρκετά υδαρές.
Σε ένα μεσαίο ταψί (30-35 εκ.) βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνειά του. Ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 160 βαθμούς Κελσίου στη μεσαία σχάρα.
Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο (περίπου στα 50 λεπτά ψήσιμο), ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και συνεχίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Στη συνέχεια θα βγάλουμε το ταψί από το φούρνο και θα σιροπιάσουμε το σάμαλι. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά το σιρόπιασμα αλλιώς το γλυκό μας θα γίνει στεγνό στο πάνω μέρος και πολύ ζουμερό στη βάση του. Εμείς το θέλουμε παντού το ίδιο. Γι' αυτό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το χαράζουμε μέχρι κάτω, σε κομμάτια - όπως θα τα σερβίρουμε- και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι με μία κουτάλα, προσέχοντας να βρέξουμε όλη την επιφάνεια για να σιροπιαστεί παντού ομοιόμορφα. Αν το σιρόπι σας φανεί πολύ και όταν το προσθέσετε φαίνεται να περισσεύει λιμνάζοντας, μην ανησυχήσετε, θα απορροφηθεί σιγά σιγά όλο από το σάμαλι σε 20 με 30 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε. Καλή όρεξη!

We put all the ingredients for the samali cake in a large bowl and whisk until combined. The result will be a bit watery.
We spread the melted butter in a medium-sized (30-35cm) baking pan and pour the samali mix. We put in the oven and bake for 1 hour at 160 degrees Celsius in the middle rack.
Before we remove the cake (about 50 minutes into baking), we start preparing the syrop:
We put the syrup ingredients in a small pot and we put it in high heat while stirring constantly. Once it boils, we reduce the heat to medium, and let the syrop boil for 10 minutes, stirring often. The result will be transparent if you use white sugar, or caramel color if you use brown.
We remove the cake from the oven, we slice into pieces and while still in the pan we slowly start to pour the syrup (using a laddle). It's important to do that while the cake is still hot from the oven, so that the syrup will be smoothly absorbed by the cake. We use all the quantity of the syrup. When you have added all the syrup, if it looks like it's more than it's needed, and a quantity remains in the surface, don't worry! The cake slowly will absorb ALL of the syrup in 20-30 minutes.
We let aside to cool and serve. Enjoy!

Tips
1. Μπορείτε, την ποσότητα που δεν θα φάτε να την βάλετε στο ψυγείο. Το σάμαλι σερβίρεται καλύτερα κρύο!
2. Για τους μερακλήδες προτείνουμε να σερβίρετε το σάμαλι με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή παγωτό καϊμάκι ή ακόμα και σαντιγί.
3. Όπως αναφέρει και η συνταγή, πρέπει το σιρόπιασμα να γίνει με ζεστό το γλυκό και ζεστό το σιρόπι, για να βραχεί καλά!

1. Any remaining cake after serving, should be put it in the fridge. The samali cake is best served cool.
2. For those of you who want to try something different, serve the samali cake with a scoop of vanilla ice cream on the side. Trust us, the combination is devine!!! Alternatively you can serve with whipped cream.
3. As mentioned in the recipe, the process of adding the syrup must take place while both the cake and the syrup are hot!

Δεν υπάρχουν σχόλια: