Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ανάλαφρη αφράτη λεμονόπιτα / Fluffy creamy lemon pie



Μια λεμονόπιτα είναι πάντα μια καλή ιδέα για να συνοδεύσεις τον απογευματινό σου καφέ ή το τσάι και φυσικά σαν επιδόρπιο. Εύκολη, γρήγορη και κυρίως ανάλαφρη με έντονη τη γεύση λεμονιού σε κάθε μπουκιά!

A lemon pie is always great as a dessert or while having your coffee or tea. It's quick and easy to make, it's light and fluffy and you 'll taste the lemon in every sweet bite!


ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 6)
- 1 φύλλο σφολιάτας /  1 puff pastry sheet, thawed
- 4 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (από 2 λεμόνια) / 4 tablespoons of lemon zest (from 2 lemons)
- 3 κ.σ. χυμός λεμονιού (από 1 λεμόνι) / 3 tablespoons of fresh lemon juice (from 1 lemon)
- 2 μεγάλα αυγά / 2 large eggs, beaten
- 250ml (1 φλιτζ.) γάλα εβαπορέ / 250ml (1 cup), milk, evaporated (preferably)
- 200ml κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά) / 200ml cream (full fat)
- 1/2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη (2 βανίλιες) / 1/2 teaspoon of vanilla (powder or extract)
-  100γρ. (5 γεμάτες κ.σ.), καστανή ζάχαρη / 100gr (5 tablespoons), brown sugar
- λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη για επάλειψη του ταψιού / butter or margerine to grease the pan
Για την κρούστα / For the frosting:
- 4 κ.σ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση) / 4 tablespoons of sugar (preferably brown)

Προετοιμασία:
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας μέσα σε μεσαίου μεγέθους βουτυρωμένο ταψί, τρυπώντας την επιφάνειά της με ένα πιρούνι για να ψηθεί σωστά. Από πάνω τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε ένα μικρό μεταλλικό σκεύος (π.χ. κατσαρολίτσα με μεταλλικά χερούλια) να την πατάει για να μην φουσκώσει πολύ. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 10-12 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τη σφολιάτα στην άκρη να κρυώσει.

Preparation:
We use some butter to grease a medium sized pan (preferably pyrex). We spread the pastry sheet and using a fork, we pierce the sheet throughout its surface. We put some baking paper over the pastry sheet, and then we place a metallic small pot or skillet on top, to press down the pastry while we bake it. We put the pan (with the pot) in the oven (middle rack) and bake for 10-12 minutes at 180 degrees Celsius. After we remove from the oven, we remove the paper and the pot and let the pastry sheet in the pan to cool down.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη. Όταν το μείγμα μας γίνει αφράτο, προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, το ξύσμα και το χυμό διαδοχικά. Τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψί με το φύλλο σφολιάτας. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη για την κρούστα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν κόψουμε.
Σερβίρουμε με τη συνοδεία καφέ ή τσαγιού.

We whisk the eggs and the sugar in a large bowl. When the mixture becomes fluffy we add the cream, then the milk, the zest and finally the lemon juice. We whisk until the mixture is smooth.
We pour the mixture in the pan with the pastry, and put it in the oven (middle rack) at 180 degrees Celsius for 10 minutes. We sprinkle with the sugar we kept for frosting, and put it back in the oven for another 20-25 minutes.
We remove from the oven and let it cool down to room temperature before slicing and serving.
We serve with a cup of coffee or tea.

Tips:
1. Μπορείτε να σερβίρετε την πίτα βάζοντας αρκετή φρέσκια σαντιγύ από πάνω.
2. Μπορείτε να παραλείψετε τη βανίλια αν δεν έχετε ή να την αντικαταστήσετε με μαστίχα αλλά με ένα τελείως διαφορετικό -αλλά υπέροχο- αποτέλεσμα.
3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση και ζύμη τάρτας, που επίσης θα ψήσετε πρώτα για να σφίξει λίγο πριν ρίξετε τη γέμιση. Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι φυσικά διαφορετικό αλλά επίσης υπέροχο.
4.  Μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και τη διπλάσια ποσότητα γέμισης αν θέλετε ένα πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

1. You can serve with fresh whipped cream on top.
2. You can ommit the vanilla powder if you don't have any. You can also replace it with mastic powder, having a diffent -but amazing- result.
3. You can use shortcrust dought (for tarts/pies). You must also bake it a bit before adding the cream filling. The result is quite different, but amazing nevertheless.
4. If you like a creamier result, you can double the quantity of the filling.

2 σχόλια:

thanos είπε...

Ποσα τα αυγα?

Little Cooking Tips είπε...

Έχεις δίκιο να ρωτάς...από παράλειψή μας δεν τα είχαμε βάλει στα Υλικά.
2 αυγά χτυπάμε Θάνο, ευχαριστούμε για την επισήμανση!