Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Μπακαλιάρος με πατάτες / Cod with potatoes


Μια πολύ νόστιμη και δοκιμασμένη συνταγή από τη Λευκάδα.

A very tasty and tested recipe from the island of Lefkada.


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα) / INGREDIENTS (serving 4)
- 8 κομμάτια μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος / 8 pieces of cod fish unsalted
- 8-10 μέτριες πατάτες / 8-10 medium potatoes
- 1 κρεμμύδι μεγάλο / 1 big onion
- χυμό από 2 λεμόνια / the juice of 2 lemons
- ελαιόλαδο / olive oil
- πιπέρι / pepper

Χρόνος μαγειρέματος: 30-40 λεπτά / Cooking time: 30-40 minutes

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (όπως του φούρνου).
Τρίβουμε το κρεμμύδι στο multi ή στον τρίφτη, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο για να σωταριστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τις σωτάρουμε λίγο και ρίχνουμε το πιπέρι. Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε λίγο νερό, χωρίς να σκεπαστεί το φαγητό με αυτό, και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου. Το ελέγχουμε να δούμε αν είναι έτοιμο (τσιμπάμε τις πατάτες και τον μπακαλιάρο ή δοκιμάζουμε). Αν είναι έτοιμο, το τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει ο χυμός παντού. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μερικές βράσεις. Εδώ θέλει προσοχή γιατί η σάλτσα πήζει αμέσως. Μόλις δούμε ότι πήζει το τραβάμε αμέσως από τη φωτιά. Καλή όρεξη!

Peel the potaotes and cut into thick pieces. Grate the onion on multi or grater. Brown the onion in a pan with olive oil. Then we add the potatoes to brown and then we add the pepper. Then we place on top the pieces of cod, we add a little water (not to cover the food), and we cook it on medium heat for 30-40 minutes.
Then we check if the food is cooked (pinch the potatoes and the cod or taste them). If it is ready, we remove from the heat and we add the lemon juice. We shake the pan. The we place it on the heat to boil. At this point we must be extra careful, because the sauce thickens immediately. Once we see that is thickend we remove it from the fire. Enjoy!!!

Tips: Προσοχή, δεν βάζουμε καθόλου αλάτι σε αυτή τη συνταγή! / Attention, we don't use salt in this recipe. (the codfish was salted, we must put it in water for at least 24hrs to unsalted, changing the water frequently).


Δεν υπάρχουν σχόλια: