Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Λαχταριστά πράσα oγκρατέν / Amazing leeks au gratin (the greek way)


Ένα πεντανόστιμο και αρκετά ελαφρύ πιάτο, ιδανικό σαν πρώτο πιάτο, αν κάνετε το τραπέζι στους φίλους σας! Και ένας έξυπνος τρόπος να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά και να ξετρελαθούν με αυτά!

A delicious vegetarian dish, ideal for a starter in your menu and a clever way to make your children eat some vegetables and love them!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 1kg πράσα (4-5 πράσα), κομμένα σε ροδέλες (περίπου 0,5cm) / 1kg leeks (4-5 leeks), cut into slices (approx. 0,5cm thick)
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμενο / 1/2 bunch of dill, finely chopped
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο / 1/2 cup of olive oil
- 3 αυγά, χτυπημένα / 3 eggs, beaten
- 300γρ. ρεγκάτο τριμμένο / 300gr dubliner cheese, grated
- 1 ποτήρι κρασιού, κρασί λευκό / 1 glass of white wine
- αλάτι, πιπέρι / salt and pepper

Για τη μπεσαμέλ / For the creamy topping (greek bechamel)
- 8 κουταλιές σούπας αλεύρι / 8 table spoons flour
- 6 κουταλιές σούπας μαργαρίνη / 6 tablespoons of margarin
- 700ml γάλα (πλήρες) / 700ml of milk
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο / 1/2 teaspoon of nutmeg powder
- 60-80γρ. ρεγκάτο τριμμένο (για το τελείωμα) / 60-80gr of dubliner cheese ( to sprinkle on top of the cream)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα πράσα και τα σωτάρουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμα μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
Σε ένα πυρέξ βάζουμε το σωταρισμένο πράσο και προσθέτουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Δεν βάζουμε πολύ αλάτι γιατί στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί. Ανακατεύουμε και το τυρί για να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα, και το στρώνουμε όμορφα μέσα στο πυρέξ. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη και προχωράμε με τη μπεσαμέλ.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις 8 κουταλιές αλεύρι και τις 6 κουταλιές μαργαρίνη και με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα χλιαρό, ανακατεύοντας συνεχώς. Συμπληρώνουμε το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα μαλακό κρεμώδες αποτέλεσμα.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ μέσα στο πυρέξ, πάνω από το μείγμα με τα πράσα και στρώνουμε προσεχτικά για να πάει παντού. Προσθέτουμε το ρεγκάτο, πασπαλίζοντας με αυτό τη μπεσαμέλ και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Καλή όρεξη!

We put the olive oil in a pot, in medium to high heat. When heated we add the leeks and we saute for 10 minutes until softened. We pour the wine and increase the heat. We cook for another 3-4 minutes until most of the wine is evaporated, and the final result is relatively dry.
In a pyrex or ceramic baking pan we add the leeks and the dill. We stir well and leave it aside for 4-5 minutes to chill. We add the eggs, we stir and add salt and pepper. Be careful with the salt, because of the cheese that will follow.
We add the cheese and stir the mixture very well, until we get an even, uniform result. We leave it aside to prepare the topping.

For the creamy topping
We add the margarine and the flour in a pot in medium to high heat, and stir continuously until we get a thick result. We start adding the milk slowly, and continue to stir. When all the milk is added we put the nutmeg powder and give it a final stir. We remove from heat. The final result should be a creamy and soft.

We put the cream in the pyrex on top of the leeks mixture. We spread it evenly on the surface, and sprinkle the cheese. We put it in the middle rack of the oven, and bake it for 35 minutes at 180 degrees (celsius). Enjoy!


Tips:
1. Από τα πράσα χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο το άσπρο μέρος, γιατί το πράσινο πικρίζει περισσότερο.
2. Προτείνουμε το τυρί να είναι πολύ ψιλά τριμμένο για να ανακατευτεί καλύτερα και να έχετε καλύτερη κρούστα στη μπεσαμέλ.

1. We mostly use the white part of the leeks, because the green part is kind of bitter.
2. We suggest that the cheese is finely grated, in order to mix better with the rest of the ingredients and to get a better crust.

Δεν υπάρχουν σχόλια: