Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα / Shrimps with tomato sauce and feta (Garides saganaki)


Από τα αγαπημένα πιάτα αυτών που λατρεύουν τα θαλασσινά. Πεντανόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του!

It's one of the favorite dishes, for those who love seafood. It's delicious and easy to make!



ΥΛΙΚΑ (4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 1 kg γαρίδες ακέφαλες (ουρές) / 1kg shrimps, headless (tails only)
- 500γρ ντομάτες τριμμένες (2 φλυτζ.) / 500gr tomatoes, grated (2 cups)
- 2 κ.σ. πελτέ / 2 tablespoons tomato paste
- 250ml (1 φλυτζ.) λευκό κρασί / 250ml (1 cup) white wine
- 1/3 ματσάκι (30γρ) μαϊντανός ψιλοκομμένος / 1/3 bunch (30gr) parsley, finely chopped
- 150γρ γραβιέρα κομμένη σε κύβους / 150gr gruyere, cut into cubes
- 150γρ σκληρή φέτα, κομμένη σε κύβους / 150gr feta (prefer a hard one), cut into cubes
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες / 3 garlic cloves, finely chopped
- 1 μέτριο κρεμμύδι (140γρ) ψιλοκομμένο / 1 medium sized onion (140gr), finely chopped
- 2κ.γ. ρίγανη / 2 teaspoons oregano
- 2κ.γ. πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή) / 2 teaspoons paprika (preferably smoked)
- 160ml (2/3 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 160ml (2/3 cup) olive oil
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper

Προετοιμασία / Preparation: Αν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες τις έχουμε πρώτα ξεπαγώσει όπως πρέπει. Πλένουμε τις γαρίδες με άφθονο νερό. Τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το κέλυφος και το αντεράκι αν είναι μεσαίες/μεγάλες. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν από τα νερά. / We clean(shell and devein), wash and drain the shrimps.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει ημιδιάφανο (4-5 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και βάζουμε την ντομάτα και τον πελτέ. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε αλατοπίπερο (με προσοχή όμως, γιατί θα μπει στη συνταγή και η φέτα που είναι ήδη αλμυρή) και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Σε ένα μέτριο ταψί, κατά προτίμηση πυρέξ, έχουμε τοποθετήσει τις γαρίδες.
Ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα, ψήνουμε για 5-8 λεπτά ακόμα και είμαστε έτοιμοι!
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί, απαραίτητο για τις "βουτιές" που θα ακολουθήσουν! Καλή όρεξη!

We put a deep frying pan in medium to high heat and add the olive oil. Once hot, we add the onion and sautee until translucent. We add the garlic, we stir for 1 minute and add the tomatoes and the tomato paste. We cook until it thickens and add salt (not too much because the recipe includes the salty feta cheese), pepper and the oregano. We stir. We pour the wine and cook for 3 minutes.
In a medium sized baking pan (preferably pyrex), we add the shrimps.
We pour the tomato sauce into the pan and cook for 20 minutes at 200 degrees Celsius. We add the parsley and the gruyere. We continue to bake for another 10 minutes. We add the feta cheese and bake for 5-8 more minutes.
We serve with lots of fresh baked bread. Enjoy!

Tip:
1. Αυτό το πιάτο είναι ένα πολύ καλό ορεκτικό ή και μεζές. Συνοδεύουμε ιδανικά ή με λευκό κρασί ή για τους πιο μερακλήδες με ούζο.
2. Αν μας περισσέψει ποσότητα (λίγο δύσκολο αυτό!) μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα για μακαρόνια!

1. This is one of the most popular appetizers in Greece. We drink white wine with it or for a more traditional taste, we can drink some ouzo!
2. If by any chance there are any leftovers, we can use them as a sauce for spaghetti! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: