Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Γϊγαντες στο φούρνο με μπέικον/Large baked beans with bacon in tomato sauce (Gigandes/Gigantes plaki)


Οι γίγαντες στο φούρνο ή "γίγαντες πλακί" είναι ένα φαγητό που σερβίρεται ως κύριο πιάτο αλλά και ως ορεκτικό. Είναι ένα φαγητό που χρειάζεται υπομονή στο μαγείρεμα, αλλά αξίζει την αναμονή. Εμείς του προσθέσαμε μπέικον που του έδωσε μια πιο "χωριάτικη" γεύση. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ γευστικό!

Large baked beans is a favourite Greek dish  also called "Gigandes (or Gigantes) plaki". In this version we added some bacon to give it a "country" flavour. It takes some time to prepare and cook it, but it totally worth it. The result is superb!

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)/ INGREDIENTS (serves 6)
- 500γρ φασόλια γίγαντες / 500gr large white beans
- 2lt νερό για το βράσιμο / 2lt water (needed during simmering)
- 500γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη / 500gr tomato, grated
- 150γρ μπέικον (7-8 φέτες), ψιλοκομμένο / 150gr bacon (7-8 slices), finely chopped
- 220γρ (2 μέτρια) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο / 220gr (2 medium sized) onion, finely chopped
- 4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες / 4 garlic cloves, finely chopped
- 30γρ άνηθος (1/3 ματσάκι), ψιλοκομμένος / 30gr dill, finely chopped
- 250ml (1 φλιτζ.) ελαιόλαδο / 250ml (1 cup) olive oil
- 250ml (1/2 φλιτζ.) νερό για το ψήσιμο / 250ml (1/2 cup) water (needed during baking)
- 40γρ (2 κ.σ.) πελτές ντομάτας / 40gr (2 tablespoons) tomato paste
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper

Προετοιμασία:
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπωλ με άφθονο νερό (τουλάχιστον τριπλάσια ποσότητα από τα φασόλια) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν από το προηγούμενο βράδυ. Την άλλη μέρα, πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα τα ξεπλένουμε καλά από το νερό αυτό.

Preparation:
We put the beans in a large bowl filled with water (the volume of the water must be at least 3 times the volume of the beans), and leave it overnight. The next day, before cooking we discard the water and wash them.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 2lt νερό και τους γίγαντες. Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε τους γίγαντες για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Κατά τακτά διαστήματα ξαφρίζουμε το νερό αν τυχόν χρειαστεί. Στο τέλος της 1 ώρας και 10 λεπτών, εελέγχουμε αν οι γίγαντές μας έχουν μαλακώσει δοκιμάζοντας έναν. Αν είναι βρασμένοι τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και τους σουρώνουμε. Αν όχι, συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και να τρώγονται. 
Τους τοποθετούμε σε ένα μέτριου μεγέθους ταψί.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το περίπου το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε, και μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.  Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Ρίχνουμε τη σάλτσα μας μέσα στο ταψί με τους γίγαντες.. 
Προσθέτουμε τον άνηθο και το 1 φλιτζάνι νερό και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρά, προσέχοντας να μην λιώσουμε τους γίγαντες και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον, ανακατεύουμε προσεκτικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Ελέγχουμε τακτικά το ψήσιμο, γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Πριν σερβίρουμε αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Σερβίρουμε με φέτα, ελιές και φρέσκο ψωμί. Καλή μας όρεξη!

We put the beans in a large pot, adding the 2lt water and we put it in medium to high heat. 
We let it simmer for 1 hour and 10 minutes. We remove the froth, if any. We check if the beans have been cooked by eating one after this phase. If they are ready (soft), we remove from the heat. If not, then we continue to simmer them, until they are. 
We drain, and put them in a medium sized pan. 
Then, we start cooking the tomato sauce:
We put a deep frying pan or a small pot in medium to high heat and add half the olive oil. Once hot, we add the onion and cook for 3 minutes (until translucent). We add the garlic, we stir and after 1 minute we add the grated tomato and the tomato paste. We add some salt and pepper, stir and cook for 5 minutes. Our sauce is ready for the next phase.
We pour the sauce into the baking pan on top of the beans. We add the dill, the 1 cup of water and the rest of the olive oil. We stir carefully (to avoid mashing the beans) and put the baking pan into a preheated oven at 200 degrees Celsius for 30 minutes. Then we add the bacon, we stir (carefully again) and continue to bake for another 30 minutes. It's important to check the pan while baking. We may have to add some water if there is no moisture in the pan. 
We remove from the oven and we leave aside for a while to cool down. We serve with some feta cheese and olives on the side. Enjoy!

Tips
1. Αν είμαστε σε περίοδο νηστείας, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μπέικον από τα υλικά μας.
2. Θα πρέπει όσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια που έχουν αγοραστεί πρόσφατα για να μπορέσουμε να τα μαγειρέψουμε πιο εύκολα.
3. Για περισσότερη οικονομία στο μαγείρεμα, αν έχουμε χύτρα τότε βράζουμε τους γίγαντες σε 1lt νερο για 10 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι, αλλάζουμε νερό και με κλειστό καπάκι αυτή τη φορά βράζουμε για 30 λεπτά. Το ψήσιμο στο φούρνο θα μειωθεί στα 20 λεπτά.

1. If we are fasting or we are vegetarian, then we just remove the bacon from the recipe.
2. It's important to use beans that are recently bought and are fresh. They will cook faster. Drier beans take more time to soften.
3. If we want to reduce our cooking time then we use a pressure cooker. We boil the beans in 1lt water for 10 minutes without the lid, we change the water, close the lid and cook for another 30 minutes. The baking in the oven will be reduced to 20 minutes this way.

Δεν υπάρχουν σχόλια: