Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Παραδοσιακή Λευκή φασολάδα / White bean soup "Fasolada" (traditional)


Η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας φασολάδα, αλλά χωρίς ντομάτα. Είναι εξαιρετική!

The famous and loved to everyone "Fasolada" or else been soup. In this version without tomato. It's delicious!


ΥΛΙΚΑ (4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 500γρ. φασόλια λευκά / 500g white beans
- 500γρ καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες / 500g carrots, sliced
- 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο / 1 bunch celery, finely chopped
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper
- ελαιόλαδο / olive oil
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα / 2 medium sized onions, chopped
- 2lt ζεστό νερό / 2lt hot water

Προετοιμασία / Preparation: Τα φασόλια τα βάζουμε σε νερό σκεπασμένα από το προηγούμενο βράδυ. Πριν τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε καλά. / We put the beans into water, overnight. We wash them out before cooking.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ελαιόλαδο (να καλυφτεί ο πάτος) και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τα φασόλια. Και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό νερό, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτριο προς δυνατό και βράζουμε για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια το σέλινο και τα καρότα και συνεχίζουμε για 40 λεπτά ακόμα. Προσέχουμε να έχει πάντα νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού και ανακατεύουμε τακτικά.
Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα και δεν έχει πολύ νερό (είναι χυλωμένα), προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Καλή όρεξη!

We put the onions and some olive oil in a medium size pot. We cook until softens. We add the beans and we cook for 3-4 minutes.
We add the water, we cover the pot, we reduce to medium heat and we boil for 30 minutes.
We add the celerey and the carrots and we continue to cook for 40 more minutes. It's important during the cooking to always have enough water in the pot and to stir regularly.
We check if our beans and vegetables are ready (soft when bitten). When ready, we add salt and pepper.
We stir. We serve with 1 table spoon of olive oil and lemon juice. Enjoy!

Tips:
Μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο αυτό με: ελιές καλαμών, φρέσκα κρεμμυδάκια αλατισμένα, οποιοδήποτε παστό κρέας ή ψάρι, ρέγκα καπνιστή ή λουκάνικο χωριάτικο. / We can accompany this dish with: black olives, spring onions choppped and salted, any salted meat or fish, smoked herring or country made sausage.

Δεν υπάρχουν σχόλια: