Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με κρασί και μέλι / Juicy pork steaks with wine and honey




Όταν σκεφτόμαστε "...χοιρινές μπριζόλες", όλοι έχουμε στο μυαλό μας, τις ζουμερές μπριζόλες που μόλις βγάλαμε από τη σχάρα. Μπορούν όμως να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ένας πολύ νόστιμος τρόπος που σας προτείνουμε, είναι να τις μαγειρέψετε με κρασί, μέλι και μπαλσάμικο. Μπορείτε να τις συνοδέψετε με πουρέ πατάτας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

When we think of "...pork steaks", we all have in mind those juicy steaks we have just removed from the barbeque. Well they can be cooked in various ways. A very tasty way that we suggest to cook them, is with wine, honey and balsamic vinegar. The result is superb!

ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) / INGREDIENTS (serves 2)
Για τις μπριζόλες / For the pork steaks
- 2 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες από λαιμό, 600-700γρ / 2 large pork blade shoulder steaks, about 600-700gr 
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες / 3 garlic cloves, finely chopped
- 60ml ελαιόλαδο (1/4 φλιτζανιού) / 60ml olive oil (1/4 cup)
- 180ml λευκό κρασί (3/4 φλιτζάνι) / 180ml white wine (3/4 cup)
- 60ml ξύδι μπαλσάμικο (1/4 φλιτζανιού) / 60ml balsamic vinegar (1/4 cup)
- 2 κ.γλ μέλι / 2 teaspoons of honey 
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή / 2 tablespoons of mustard (mild)
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ή 2 κ.σ. ξερή) / 1 tablespoon of fresh oregano (or 2 tablespoons dried)
- 1 πρέζα θυμάρι / 1 pinch of thyme

Για τον πουρέ πατάτας / For the mashed potatoes
- 2-3 μέτριες πατάτες (περίπου 500gr) κομμένες σε μικρούς κύβους / 2-3 potatoes (around 500gr), chopped in cubes
- 1 κ.σ. μαργαρίνη / 1 tablespoon butter
- 50ml γάλα / 50ml milk
- Αλάτι και πιπέρι  / salt and pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Για τον πουρέ πατάτας / For the mashed potatoes
Ξεκινάμε βάζοντας νερό να βράσει για τις πατάτες. Αλατίζουμε λίγο το νερό και μόλις βράσει βάζουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να βράσουν. Μόλις βράσουν τις αφαιρούμε από το νερό και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι πολύ καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον πουρέ στην άκρη κρατώντας τον ζεστό.

We boil the potatoes in lightly salted water. We put them in a large bowl and we mash them well. We add butter and stir well. We pour milk, add salt, pepper and stir. We leave it aside keeping it warm.

Για τις μπριζόλες / For the steaks
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τις  μπριζόλες, και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά και τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε το σκόρδο,  αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε το κρασί και το μπαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και προσθέτουμε το μέλι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά, γυρνώντας τις μπριζόλες μας ανά χρονικά διαστήματα. Μαγειρεύουμε για ακόμα 14-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσει καλά η σάλτσα μας.

We put the olive oil in a deep fry pan, and heat it in medium to high heat. When heated, we add the steaks and cook for 3-4 minutes turning  them once or twice. We add the garlic and cook for 3 more minutes. Then we add the wine, the vinegar, the honey, the thyme, the oregano and the mustard. We stir well and reduce the heat to medium to low, turning the steaks from time to time. We cook for another 14-15 minutes until we get a thick result.

Για το σερβίρισμα
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε την μπριζόλα και συνοδεύουμε με τον πουρέ πατάτας. Γαρνίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε μέσα στο τηγάνι.

We place the steak in a wide plate and the mashed potatoes on the side. We garnish with the sauce.

Tips
1. Είναι καλό να ξεκινήσουμε με το βράσιμο των πατατών γιατί παίρνει λίγη ώρα και μετά από λίγο να ξεκινήσουμε με τις μπριζόλες. Έτσι θα έχετε και τα δύο πιάτα έτοιμα ταυτόχρονα.
2. Αν θέλετε τις μπριζόλες πιο ζουμερές, αντί για 14-15 λεπτά, μειώστε τον τελικό χρόνο μαγειρέματος στα 10-12.

1. It's better to start your cooking by boiling the potatoes (it takes a bit longer) and then continue cooking the steaks. This way you will have both dishes ready at the same time.
2. If you prefer your steaks a bit medium-rare then reduce the cooking time at the final stage from 14-15 minutes to 10-12.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

It is delicious, though it took some time for me to translate through Google and understand, yet I love them.

Little Cooking Tips είπε...

Hi there!
The recipe is always both in Greek and English, there shouldn't be a need for you to translate it, what was the problem?