Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Ριζότο με γαρίδες / Risotto with shrimps



Μία υπέροχη συνταγή για τους λάτρεις τις Iταλικής κουζίνας.  Ένα φαγητό που θέλει αρκετή προσοχή και πολύ μεράκι. Το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει!

A great recipe for those whose love Italian food. The recipe requires your constant attention, however the results is so tasty that it deserves it!


ΥΛΙΚΑ (για 3-4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 3-4)
- 400-500γρ γαρίδες καθαρισμένες / 400 -500gr shrimps, shelled
- 250γρ ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι (αν δε βρείτε δοκιμάστε με καρολίνα)
/ 250gr Arborio or Carnaroli rice
- 2 φρέσκους ζωμούς κότας ή 2 κυβάκια / 2 stock cubes, chicken flavor
(also fresh is available on the fridge in the super markets)
- 1,1 lt νερό / 1,1 lt of water
- 1 μέτριο κρεμμύδι (80-100γρ) λευκό κατά προτίμηση, ψιλοκομμένο
/ 1 medium sized onion (80-100gr, preferably white), finely chopped
- 60ml (1/4 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 60 ml (1/4 cup) olive oil
- 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί (125ml) / 1/2 cup of white wine (125ml)
- 1-2 φρέσκιες ντομάτες (300γρ) κομμένες σε κυβάκια
/ 1-2 fresh tomatoes (300gr), chopped in cubes
- 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη / 3 tablespoons of butter or margerine
- 5-6 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη (περίπου 50-60γρ)
/ 5-6 tablespoons of finely grated parmesan cheese (around 50-60gr)
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

Προετοιμασία: Βάζουμε το νερό και τους ζωμούς από το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 10-12 λεπτά μαζί με το ζωμό, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται. Τις αφαιρούμε για τη συνέχεια της συνταγής.

Preparation:We put the water and the chicken stock in a pot on medium to high heat. Once it boils, we add the shrimps and we let them boil for 10-12 minutes. We remove any froth from the surface every now and then. When ready we put them aside to use them in the next steps.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει ελαφρά διάφανο (σε λιγότερο από 1 λεπτό), ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα για να καβουρδιστεί. Σβήνουμε με το κρασί και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη ίσια κουτάλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
Μόλις απορροφηθεί το κρασί ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το ζωμό, σε δόσεις της μισής κούπας περίπου, και ανακατεύουμε συχνά για να τον απορροφά το ρύζι μας. Δε ρίχνουμε την επόμενη δόση αν δεν απορροφηθεί η προηγούμενη! Το φαγητό αυτό θέλει υπομονή για να γίνει. Επίσης προσέχουμε και δεν αφήνουμε το ρύζι χωρίς να το ανακατέψουμε για ώρα γιατί θα αρχίσει να μας κολλά στον πάτο του σκεύους.
Θα δείτε μετά από μερικές δόσεις πως θα αρχίσει με το άμυλο του ρυζιού το φαγητό μας να δένει. Μόλις έχει σχεδόν γίνει, δηλαδή έχουμε ρίξει περίπου όλο το ζωμό και δοκιμάζοντας το ρύζι είναι ελαφρά al dente, ρίχνετε τη ντομάτα και ανακατεύετε. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτετε και τις γαρίδες που είχαμε βράσει, και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Το ριζότο μας είναι έτοιμο μόλις έχει γίνει αρκετά μαλακό αλλά ακόμα κολλάει ελαφρώς στο δόντι σαν μαστίχα, που είναι και το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει κρεμώδες, και σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο. Καλή σας όρεξη!

We put the olive oil in a pot on medium to high heat. When heated we put the onion. Once it starts to  become translucid (in less than a minute) we add the rice and stir well for 1 more minute. We add the wine, we lower the heat to medium-low and stir well with a flat wooden spoon. When the wine is absorbed we start to add the chicken stock. We add only 1/2 a cup each time, and stir until it's absorbed. Don't put more of the stock before the rice absorbs the previous cup. This recipe needs time and patience. Also don't let the rice without stirring it for long because it will start to stuck on the bottom of the pot.
After a few cups of stock you will notice that the rice starts to become mellow. When it's almost ready (in a slightly "al dente" cooking, not ready but getting there - just try the rice), which is when you have added almost all of the stock, we add the tomato cubes and stir. In a minute or two we add the shrimps and continue stirring.
Once our risotto is ready (soft but still sticks slightly to the tooth which is the desired outcome) we add the butter and the parmesan cheese and stir well to make it creamy. We add salt and pepper and serve on flat dishes while still hot. Enjoy!

Tips:
1. Το ρύζι στην αρχή της συνταγής πρέπει να το καβουρδίσουμε όπως αναφέραμε, ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα "ραγίσματα" στην επιφάνειά του που θα επιτρέψουν στο άμυλο να ελευθερωθεί για να δέσει το ριζότο και να απορροφήσει καλύτερα τα υγρά που θα προσθέσουμε.
2. Δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας για το πότε ένα ριζότο είναι έτοιμο, αφού κάποιος το θέλει περισσότερο και κάποιος λιγότερο βρασμένο (όπως με τα ζυμαρικά). Συνεπώς δοκιμάζετε το ρύζι μέχρι να το βράσετε στο βαθμό που θέλετε. Απλά προσέξτε μη σας παραβράσει και γίνει χυλός.

1. As we mentioned, we burn the rice a bit in the beginning of the recipe. This creates tiny cracks on the  surface of the rice which help the release of the starch that is necessary for the risotto and allow the rice to absorb better the liquids we add.
2. There is no absolute rule as to when the risotto is ready. Each person likes it more boiled or less boiled. Just like with pasta. So try every now and then and boil the rice as much as you like. Just be careful not to overboil it and make turn it into a porridge.

6 σχόλια:

antonis-team είπε...

Βλέποντας την εκτέλεση και τα υλικά, ήταν η πρώτη φορά που δεν έκανα παρεμβολές!.
Η μόνη αλλαγή είναι ότι έβαλα μπασμάτικ ρύζι.
Είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα, μα σε θέλει συνεχώς από επάνω!.
Ευχαριστώ μάγερα!.
Antonis-team.

Little CookingTips είπε...

Καλησπέρα! Σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σου! :)
Η αλήθεια είναι ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην παρασκευή του, αλλά το αποτέλεσμα όπως διαπίστωσες είναι πολύ καλό!
Ενδιαφέρουσα και η παραλλαγή σου με το μπασμάτι!
Καλή συνέχεια και καλά μαγειρέματα! :)

EleNa είπε...

ekana oti akribws elege kai to apotelesma itan uperoxo to sunodeusa me salata marouli me ligo ladi kai balsamiko kai sousami..ekseretiko !

little cooking tips είπε...


Καλησπέρα EleNa!!! Σε ευχαριστούμε πολύ και χαιρόμαστε που το αποτέλεσμα σου άρεσε!! :)
Πολύ καλή η ιδέα σου να το συνοδεύσεις με σαλάτα μαρούλι με μπαλσάμικο και σουσάμι. Αρκετά ιδιαίτερο και νόστιμο!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Η συνταγή φαίνεται υπεροχή και το βεβαιώνουν και τα σχόλια αυτών που τη δοκίμασαν. Πρόκειται να την κάνω μεθαύριο κι έχω μια απορία: στο ριζοτο χρησιμοποιούμε το ζώο που βρίσκαμε τις γαρίδες;;; Ευχαριστώ, Εφη

Little CookingTips είπε...

Καλησπέρα Έφη,
αν εννοείς το ζωμό στον οποίο έβρασαν οι γαρίδες, ναι, αυτό κάνουμε. Χρησιμοποιούμε ζωμό από κοτόπουλο (κύβους ή φρέσκο) στον οποίο προσθέτουμε και βράζουμε τις γαρίδες. Δες και το τμήμα "Προετοιμασία" στη συνταγή όπου αναφέρεται ακριβώς αυτό.
Καλή επιτυχία!