Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Σκορδαλιά με πατάτα / Traditional Greek Potato Garlic dip/spread (Skordalia)


Σκορδαλιά η αγαπημένη! Στη συνταγή που σας προτείνουμε τη φτιάξαμε στην εκδοχή με πατάτες. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ελαφριά για το στομάχι.
Είναι το έτερον ήμισυ του τηγανητού μπακαλιάρου. Γίνεται εύκολα, γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι πολύ "δυνατό"!

Skordalia (Garlic dip), is a very common dip in Greece and is usually present on the side of fried cod or boiled beetroots. It's made either using bread or potato. In this recipe we are using potato. We believe that this way it's better for those not used to spicy food containing garlic. The bread version is stronger in taste.
It's an easy recipe and the result is "powerful"!


ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα) / INGREDIENTS (serves 6-8)
- 700-800γρ. πατάτες / 700-800gr potatoes
- 4-5 σκελίδες σκόρδο (20γρ.), λιωμένο / 4-5 garlic cloves (around 20gr), crushed
- 3 κ.σ. ξύδι / 3 tablespoons of wine vinegar
- 160ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (2/3 του φλυτζ.) / 160ml extra virgin olive oil (2/3 of a cup)
- αλάτι / salt

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια των 4-5 εκ. και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει. Μόλις βράσουν αρκετά (τις θέλουμε για πουρέ επομένως τις βράζουμε ώσπου να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι), τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα, τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ και τις λιώνουμε, είτε με πρες πουρέ είτε με κάποια γερή κουτάλα).
Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις ενσωματωθούν, προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε και πάλι ώστε το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές. Αφήνουμε τη σκορδαλιά για αρκετή ώρα (το λιγότερο 30 λεπτά) να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα, και σερβίρουμε.

We peel and cut the potatoes in cubes (4-5 cm thick). We place them in a pot with slighlty salted boiling water and boil until the potatoes are softened enough to mash (when ready they can be easily pierced with a fork). We remove them from the pot and put them in a bowl.
We mash the potatoes and add the garlic and the vinegar. We stir to incorporate, and then we add the olive oil and the salt and stir well again until they are absorbed. We leave aside to cool (minimum 30 minutes) and to allow the flavors to develop, and serve.

Tips
1. Σκόρδο μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε αντίστοιχα, ανάλογα με τα γούστα σας.
2. Προσοχή στο αλάτισμα, είναι μια συνταγή που τραβάει αρκετό αλάτι. Δοκιμάστε μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

1. You can add or reduce the quantity of the garlic according to your taste.
2. Be careful with the salt, as this recipe requires a bit more than usual. Just taste it when adding salt to achieve the desired outcome.

Δεν υπάρχουν σχόλια: