Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Μεξικάνικο Τσίλι με κιμά / Chilli con carne


Είναι μια από τις πρώτες συνταγές που σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι "μεξικάνικη κουζίνα". Μια κλασσική συνταγή για τους λάτρεις των "καυτερών" γεύσεων!

When you think of mexican food, this is one of the first recipes that comes to mind. A classic recipe for those loving spicy food!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 400γρ μοσχαρίσιος κιμάς (από κιλότο) / 400gr ground beef 
- 1 μέτριο κρεμμύδι (100γρ), χοντροκομμένο / 1 medium-sized onion (100gr), chopped
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες / 2 garlic cloves finely chopped
- 100γρ πράσινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες  / 100 gr Poblano or Bell Green peppers, cut into thin slices
- 400γρ ντομάτα ψιλοκομμένη / 400gr tomatoes, chopped
- 100γρ καλαμπόκι (αν δε βρείτε φρέσκο, κατεψυγμένο) / 100gr corn (frozen if you don't have fresh)
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο (125ml) / 3/4 cup olive oil
- 240γρ κόκκινα φασόλια (κονσέρβα) / 240gr red kidney beans (canned)
- 1/2 κ.γλ. καγιέν / 1/2 teaspoon of cayenne pepper powder
- 4 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα / 4 teaspoons sweet paprika
- 9-10 σταγόνες tabasco / 9-10 drops of tabasco
- 4 πίτες τορτίγιας / 4 mexican-style tortillas
- 100γρ τυρί γκούντα τριμμένο (προαιρετικά) / 100gr gouda cheese, grated (optional)
- 400γρ γιαούρτι πλήρες / 400gr full fat yogurt (try this recipe with greek-style yogurt)
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την πιπεριά με το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθούν, και προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά.
Καβουρδίζουμε τον κιμά, κόβοντάς τον σε κομματάκια με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε το καλαμπόκι. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα από τα υγρά και ρίχνουμε τα φασόλια, μαγειρεύοντας για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα από τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε προσθέτοντας το καγιέν, την πάπρικα και το tabasco.
Σε ένα δεύτερο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ψήνουμε ελαφρά τις τορτίγιες.
Σερβίρουμε βάζοντας σε ένα πιάτο τις πίτες κομμένες σε 8 κομμάτια, το τσίλι και το γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα. Καλή σας όρεξη!

We pour the olive oil in a large frying pan and put it on high heat. We add the onion and the sliced pepper and saute for 1-2 minutes. We add the garlic and the ground beef.
Using a large flat wooden spoon we cut the beef into small bits and stir until brown. We add the corn and cook until most of the moisture is evaporated. At this point we add the beans, and cook for another 2 minutes. We add the tomatoes and cook until most of the moisture is gone. We add salt and pepper, the cayenne powder, the tabasco and the paprika, and stir well.
On a second pan -on high heat- we put the tortillas and bake for a few seconds on each side.
We serve on a large plate, adding the tortilla sliced into 8 pieces, the chilli con carne,  and the yogurt seasoned with paprika. Buen Provecho!

Tips:
Προαιρετικά προσθέτετε το τριμμένο τυρί και για όσους θέλουν το αποτέλεσμα πολύ καυτό προσθέτετε περισσότερο tabasco και πιπέρι καγιέν.

Adding the gouda cheese is optional. If you prefer a spicier result, add more tabasco and cayenne powder.

Η συνταγή βασίζεται στη συνταγή για Τσίλι του Γιάννη Μπάκνη τον οποίο ευχαριστούμε.
This recipe is based on Yannis Baknis's Chilli recipe. We 'd like to thank him for his contribution.

Δεν υπάρχουν σχόλια: