Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Μελωμένο χυλοπιτάκι με γαρίδες και μαραθόριζα (φινόκιο) / Traditional greek pasta "Hylopitaki" with shrimps and fennel bulbs


Στο "παραπονεμένο" χυλοπιτάκι αυτή τη φορά σκεφτήκαμε να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μεταχειριστήκαμε σαν ριζότο και του προσθέσαμε γαρίδες και φινόκιο. Το αποτέλεσμα τελικά μας δικαίωσε! Σίγουρα μια πολύ νόστιμη και ελαφριά συνταγή!

In Greece we use hylopitaki* as a side dish, mostly like rice or spaghetti. This time we decided to give it the leading role in a recipe. We cooked it as a risotto, we added shrimps and fennel bulbs and the result was amazing! A light and very tasty recipe!



* Hylopitaki is the small version of hylopita. It's a traditional Greek pasta made of flour, eggs, water, olive oil and salt. Even these days in many villages they make this pasta at home.
If you can't find hylopitaki, don't worry; you can make this recipe with Tagliatelle, Fettuccine or Spaghetti broken into 2-3cm pieces.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 1 κιλό γαρίδες μεσαίο ή μεγάλο μέγεθος / 1kg shrimps (medium or large size)
- 250γρ χυλοπιτάκι / 250gr hylopitaki pasta (or the pasta suggested above)
- 1,2lt ζωμός από τις γαρίδες (βλ. Προετοιμασία) / 1,2lt broth from the shrimps (see Preparation below)
- 1 μέτριο κρεμμύδι (80-100γρ), ψιλοκομμένο / 1 medium size onion, finely chopped (80-100gr)
-  2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες / 2-3 garlic cloves, finely chopped
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο (125ml) / 1/2 cup olive oil (125ml)
- 250γρ φινόκιο σε ψιλοκομμένες ροδέλες / 250gr fennel bulb, sliced
- 1 φλιτζ. λευκό κρασί / 1 glass of white wine
- 2 ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια / 2 tomatoes, cut into small cubes
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper

Προετοιμασία: Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένες γαρίδες, μεσαίου μεγέθους και αφού τις ξεπαγώσαμε τις καθαρίσαμε κόβοντας τα κεφάλια, τα οποία κρατήσαμε στην άκρη. Από το σώμα αφαιρούμε κέλυφος, και στη συνέχεια το εντεράκι, ανοίγοντας ελαφρά τη ράχη τους σε μια τομή κατά μήκος, με ένα πολύ καλό μαχαίρι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1,2lt νερό ελαφρά αλατισμένο και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε σε μέτριο προς δυνατό και ρίχνουμε τα κεφάλια και τα σώματα από τις γαρίδες και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά (Προσοχή: κατά τη διάρκεια ξαφρίζουμε όσο μπορούμε το ζωμό).
Μετά το ζεμάτισμα, τραβάμε το ζωμό από τη φωτιά και τον σουρώνουμε. Τον αφήνουμε στην άκρη και τον κρατάμε για να μαγειρέψουμε το χυλοπιτάκι. Από τις γαρίδες, κρατάμε τα σώματα και πετάμε τα κεφάλια.

Preparation: In this recipe we used frozen shrimps, medium size which we defrosted.
We cut their heads which we keep for later use. We remove the shells from the tails, and the intestine within, by cutting along the back, lenghtwise, with a sharp knife.
We put 1,2lt of slightly salted water in a pot, in high heat, and once it boils we reduce the heat to medium-high and add the heads and the tails of the shrimps. We boil for 2-3 minutes.
Be careful: During boiling we remove as much froth as we can.
We remove from the heat and we strain the broth and leave it aside.
We discard the shrimp heads and keep the tails.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το φινόκιο, μέχρι να απορροφηθούν τα νερά τους. Ρίχνουμε το σκόρδο, το γυρνάμε για πολύ λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό, ακολουθώντας την ίδια τεχνική με αυτή του ριζότο (δηλ. 1/2 φλυτζάνι ζωμό κάθε φορά μέχρι σχεδόν να απορροφηθεί) και ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν το χυλοπιτάκι αρχίσει να χυλώνει (όταν σχεδόν έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το ζωμό) προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με 1 φλυτζάνι ακόμα ζωμό. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά μέχρι να χυλώσει (προσοχή όχι να στεγνώσει τελείως!). Aλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις γαρίδες, κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!

We put the olive oil in a pot, in high heat and we add the onion and the fennel. We sautee until most of the moisture is evaporated. We put the garlic, we stir and pour the wine. Once the wine evaporates, we lower the heat to medium, add the hylopitaki and stir.
We start pouring the broth slowly, following the risotto technique (adding 1/2 a cup each time, waiting to be absorbed before adding the next one), stirring continuously. When the pasta starts to thicken (when almost all of the broth is used) we add the tomatoes and one more cup of broth. We stir and continue to cook for 2-3 minutes. We season with salt and pepper, add the shrimps, give it a final stir and serve. Enjoy!

Tips:
1. Μπορείτε αντί για φινόκιο να χρησιμοποιήσετε κλωναράκια από μάραθο. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο!
2. Αν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες γαρίδες. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.
3. Συνοδεύετε άψογα με ένα λευκό κρασί από τη Λήμνο ή ένα ιταλικό Frascati.

1. You can use fennel fronds instead of bulbs. The result is equally tasty!
2. You can use fresh shrimps, if you can find some. The process of cooking them is exactly the same.
3. You can serve this dish with white dry wine from Lemnos island or an italian Frascati.

Δεν υπάρχουν σχόλια: