Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Εύκολη, πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα / Easy delicious eggplant dip (melitzanosalata / Greek baba ghanoush)



Μια εύκολη και πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα, ιδανική σαν μεζές ή ορεκτικό για τα καλοκαιρινά μας γεύματα! Η συγκεκριμένη συνταγή ξεφεύγει από την παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα και είναι ένα απολαυστικό dip για τη συνοδεία μεγάλης ποικιλίας πιάτων. Δοκιμάστε το ιδιαίτερα με ψητά κρέατα, θα σας εκπλήξει!

An easy delicious eggplant dip, ideal as an appetizer or meze for a summer meal! This specific recipe is not the traditional Greek melitzanosalata; its a delicious dip that is ideal for a great variety of dishes, especially for grilled meat/poultry/saucages.


ΥΛΙΚΑ ( για 4-6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4-6)
-  1 κιλό μελιτζάνες (3-4 μέτριες) φλάσκες / 1kg eggplants (aubergine, 3-4 medium-sized)
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή πολύ ψιλοκομμένες) / 4-5 garlic cloves, crushed (or finely chopped into tiny pieces)
- 1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου 20γρ) / 1/4 bunch of parsley (about 20gr), finely chopped
- 80ml (1/3 φλυτζ.) μαγιονέζα / 80ml (1/3 cup) mayonnaise
- 1 μέτριο λεμόνι / 1 medium-sized lemon
- 1 κ.σ. μουστάρδα (απαλή) / 1 tablespoon mustard (mild taste)
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο / 2 tablespoons extra virgin olive oil
- 1 κ.σ. ξύδι / 1 tablespoon wine vinegar
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

Προετοιμασία: Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι σε 3-4 σημεία και τις ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 220 βαθμούς, με ένα γύρισμα στη μέση του ψησίματος. Αν χρησιμοποιήσετε το grill για πιο γρήγορο ψήσιμο, τότε φροντίστε να τις γυρνάτε πιο συχνά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Μόλις ψηθούν (θα δείτε πως θα έχει ψηθεί και ζαρώσει η φλούδα και έχει μαλακώσει το εσωτερικό) τις κόβετε στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι και τις αφήνετε 3-4 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι αφαιρείτε την μαλακή, ψημένη ψίχα της μελιτζάνας από τη φλούδα και τη βάζετε σε ένα μίξερ τύπου "multi" ή σε ένα blender.

Preparation: We cut the stems from the eggplants and using a fork we pierce each eggplant in 3-4 places. We bake them for 40-45 minutes on 220 degrees Celsius, flipping once half-way through.
If you prefer to cook them using the grill (broiling) in order to bake them faster, then you have to flip them more often, for an even cooking result.
Once baked (you 'll notice the baked shrunk skin and the soft flesh), we cut them in half using a large knife. We let them cool down for 3-4 minutes and then using a tablespoon we scoop the flesh out of the skin and discard the skin. We put the soft eggplant pieces in a food processor or a blender.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Προσθέτουμε στο μίξερ μας μαζί με τη μελιτζάνα το σκόρδο και το χυμό από το λεμόνι. Σε μέτρια ταχύτητα, τα πολτοποιούμε για 10-15 περίπου δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το μαϊντανό, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Τέλος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξύδι και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Σκεπάζουμε το μπωλ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα στο ψυγείο.
Καλή σας όρεξη!

We add the garlic and the juice from the lemon into the food processor, along with the eggplant pieces.
We mash into a thick paste, for 10-15 seconds, using the processor's medium speed.
We put the mashed eggplant mix into a big bowl, and add the parsley, the mayonnaise and the mustard. We stir well, using a tablespoon.
Finally, we add salt, pepper, the olive oil and the vinegar and give it another stir.
We cover the bowl with plastic wrap and leave it in the fridge for at least 1 hour.
Kali oreksi!

Tips: 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και περισσότερο ελαιόλαδο αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση του.

You can use more olive oil if you like a stronger, more traditional taste.

4 σχόλια:

Ellen B Cookery είπε...

I love baba ganoush but have never made it. Thank you for sharing this recipe.

littlecookingtips είπε...

Thank you Ellen, this is not the classic baba ganoush recipe, it's a Greek variety, but we 're sure you'll love it, if you like baba ganoush! And it's very easy to make!

Top Cuisine avec Lavi είπε...

Looks amazing! I will try it soon!

littlecookingtips είπε...

Thank you Lavi!