Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Σουτζουκάκια σε κόκκινη σάλτσα / Soutzoukakia (Greek Smyrna meatballs) in red sauce


Μια πικάντικη παραδοσιακή συνταγή, που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Από τις πλέον αγαπημένες γεύσεις, μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει το μυστικό της για το πως να δίνει στα σουτζουκάκια μια δική της ξεχωριστή γεύση. Ας δούμε μια από τις εκδοχές που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε, που είναι από τις αγαπημένες μας!
Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο για να φτιάξετε αυτή την συνταγή, αλλά δοκιμάστε τη και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

A Greek traditional spicy recipe which is enjoyed in all seasons! Soutzoukakia is a meatballs dish originated in the East by Greeks from Smyrna or Constantinople (Izmir/Istanbul). Soon the recipe became very popular throughout Greece and remains so to this day. As a result of its popularity, it is cooked in various ways, and many families have their own special secret way of cooking them. Let's see the recipe we suggest which is one of our favourites!
It may take some time to cook this recipe, but try it and you 'll be rewarded by the amazing result!


ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4-6)
- 250γρ μοσχαρίσιος κιμάς / 250gr ground beef
- 250γρ αρνίσιος κιμάς* / 250 ground lamb*
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες / 3 garlic cloves, crushed
- 200γρ ψωμί (ως ποσότητα 7-8 φέτες του τοστ), κατά προτίμηση μαύρο-ολικής αλέσεως / 200gr bread (about 7-8 slices), whole-wheat preferably
- 4-5 κ.γ. τριμμένο κύμινο / 4-5 teaspoons of ground cumin
- 2 κ.σ. ξύδι  / 2 tablespoons of wine vinegar
- 250ml (1 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 250ml (1 cup) olive oil
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

* Προτείνουμε να απευθυνθείτε στο χασάπη σας που θα σας ξεκοκαλίσει ένα αρνίσιο μπουτάκι για κιμά. Αν δε μπορέσετε να βρείτε αρνίσιο κιμά, τότε βάλτε συνολικά 500γρ μοσχαρίσιο κιμά στη συνταγή, με διαφορετικό (αλλά νόστιμο και πάλι) γευστικό αποτέλεσμα.


*Usually you have to go to a local butcher shop to ask for a lamb's thigh to be boned (fillet) in order to use it for the ground lamb meat. Butchers at supermarkets are reluctant to do this. If you can't find ground lamb then use 500gr ground beef -in total- in this recipe, with a different (but also tasty) result.

Για τη σάλτσα / For the sauce:
- 1 μεγ. κρεμμύδι (150γρ) ψιλοκομμένο  / 1 large onion (150gr), finely chopped
- 125ml (1/2 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 125ml (1/2 cup) olive oil
- 300γρ τριμμένη φρέσκια  ντομάτα / 300gr fresh tomatoes, grated
- 70γρ πελτέ (3 κ.σ.) / 70gr tomato paste (3 tablespoons)
- 60ml (1/4 φλυτζ.) λευκό κρασί / 60ml (1/4 cup) white wine
- 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο / 1 teaspoon ground cumin
- 1 πρέζα κανέλα / 1 pinch of ground cinnamon
- 2 κόκκοι μπαχάρι / 2 allspice seeds
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

Προετοιμασία: Ξεκινάμε με την προετοιμασία του κιμά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί με αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να βραχεί. Το στύβουμε καλά και το προσθέτουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ. Σε αυτό προσθέτουμε και τα 2 είδη κιμά, το σκόρδο, το ξύδι, το κύμινο και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας για 3-4 λεπτά, σκεπάζουμε τον κιμά με διάφανη μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά.

Preparation: We start with the preparation for the meatballs. We put the bread in a large bowl and cover it with water. We leave it for a few minutes to soak. We squeeze the bread well to remove any excess water and put it in a large second bowl. We add the 2 types of ground meat, the garlic, the vinegar, the cumin, salt and pepper. We knead the ingredients for 3-4 minutes, to combine them, we cover the bowl with plastic wrap and put it in the fridge for at least 40 minutes.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Ξεκινάμε με τη σάλτσα μας, που φτιάχνεται αρκετά εύκολα, όσο έχουμε τον κιμά στο ψυγείο.
Σε ένα τηγάνι ή μια μικρή κατσαρολίτσα, βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, και ανακατεύοντας κατά διαστήματα, αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει. Θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά μαγείρεμα με μισοσκεπασμένο το σκεύος. Μόλις η σάλτσα μας είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σχετικά.
Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο (αφού περάσουν τα 40 λεπτά όπως είπαμε). Τον πλάθουμε σε μικρούς κυλίνδρους (περίπου 10 εκ. μήκος Χ 3 εκ. πάχος). Όταν τελειώσουμε με το πλάσιμο, βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι (μεγέθους 28εκ.) και το βάζουμε σε μέτρια (και ίσως λίγο προς το δυνατή) φωτιά. Ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μας, γυρνώντας τα ανά 2 λεπτά περίπου ώστε να τηγανιστούν καλά από όλες τις πλευρές. Θα χρειαστούν περίπου 6-8 λεπτά ανά τηγανιά.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το επιπλέον λάδι.
Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα, σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με έναν από τους εξής τρόπους:
είτε βάζουμε τη σάλτσα με ένα κουτάλι πάνω από κάθε ένα σουτζουκάκι, είτε βάζουμε όλα μας τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε συνοδεία ρυζιού, πουρέ πατάτας ή πατάτας τηγανητής. Καλή επιτυχία!

We start making the sauce, while we have the ground meat mixture in the fridge.
We put the olive oil either in a frying pan or a small pot/skillet and put in medium to high heat. Once hot, we add the onion and saute until light brown (4-5 minutes). We add the wine, and once it evaporates we add the tomatoes and all the spices, salt and pepper.
We lower the heat to medium and stirring occasionally we cook until our sauce thickens. It will take about 15 minures, having the pan/pot half-covered. When the sauce is ready we put it aside to cool a bit.
We take the ground meat mixture out of the fridge (once the 40 minutes have passed). Using our hands we form small cylinders from the meat mixture, about 10cm long by 3cm wide. When we have used all of the mixture, we put the olive oil in a 28cm frying pan and put it in medium (and maybe slightly to high) heat. We start frying our meatballs, turning them over every 2 minutes so that they are properly fried on all sides. It will take about 6-8 minutes for every full pan (you 'll refill the pan around 2 more times to fry them all).
We put the fried meatballs in large plate on kitchen paper to absorb any excess oil.
When all the meatballs are ready, we serve using one of the following ways: we either put about a tablespoon of sauce on each meatball or we put all the meatballs in the sauce, and carefully mix them with it.
Always serve with rice or mashed potatoes. Some people also like to serve it with french fries, whis is also a tasty combination. Enjoy!

Tips:
Αντί για νερό, μπορείτε επίσης να βρέξετε το ψωμί σε γάλα. Το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς πιο αφράτο.
Instead of water, you can soak the bread in milk. The result is slightly fluffier meatballs.

4 σχόλια:

Ellen B Cookery είπε...

This sounds so appetizing. Here in Toronto we have a very nice butcher. (Kosta's) The butchers that work there will do anything you ask. Lucky for us because if I'm going to make this recipe, I want to make it right!

Ροδανθη είπε...

Καλημέρα πολύ ωραία τα σουτζουκάκια σου εγω βέβαια δεν θα έβαζα αρνίσιο κιμά γιατί δεν το τρώω αλλά φαντάζομαι οτι κι έτσι θα είναι πολύ καλό,να είσαι καλά καλή σου μέρα!!!!

littlecookingtips είπε...

Kalimera Ellen!
It's great that you have a nice butcher, because some of them are bored to bone a lamb's thigh and remove the skin and the excess fat.
Good luck with your cooking! You can adjust some of the spices or quantities according to your liking (e.g. more sauce, or more allspice).
We hope you'll enjoy it!

littlecookingtips είπε...

Καλημέρα Ροδάνθη!
Ναι μπορείς να αντικαταστήσεις τον αρνίσιο κιμά με μοσχαρίσιο, με εξίσου καλό αποτέλεσμα :) Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!