Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Μελιτζάνες και πιπεριές με βασιλικό / Eggplants and peppers with basil


Ένα καλοκαιρινό νόστιμο φαγητό, γεμάτο από αρώματα της μεσογείου. Ένα από τα πιο νόστιμα λαδερά, ωφέλιμο για την υγεία μας, καθώς αποτελεί μέρος της μέρος της μεσογειακής διατροφής!

Α tasty summer dish, full of Mediterranean flavors! One of the most tasty "ladera" (Greek recipes cooked with olive oil and vegetables), part of the Mediterranean diet. This type of food -"ladera"- is the cornerstone of the traditional Greek diet and is contributing both to health and well being!


ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) / INGREDIENTS (serves 2)
- 750γρ μελιτζάνες φλάσκες (2-3 τεμάχια) κομμένες σε χοντρές λωρίδες (πάχους περίπου 3 εκ.) / 750gr eggplants (2-3 pieces), cut into thick strips (about 3cm thick)
- 250γρ (2-3 τεμάχια) πράσινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρές λωρίδες (2εκ. πλάτος) / 250gr green bell peppers (2-3 peppers), cut into wide strips (2cm wide each strip)
- 400γρ ώριμες τριμμένες ντομάτες (4 τεμάχια) / 400gr grated ripe tomatoes (4 tomatoes)
- 300-350γρ (3 μέτρια) κρεμμύδια χοντροκομμένα / 300-350gr (3 medium-sized) onions, chopped in large pieces
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες / 4 cloves garlic, finely chopped
- 70γρ πελτέ ντομάτας (3 κ.σ.) / 70gr tomato paste (about 3 tablespoons)
- 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη - αν βάλετε ξερή τότε 2κ.σ. / 1 tablespoon fresh oregano, finely chopped - if using dry then 2 tablespoons
- 10γρ (1 χούφτα) φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος - αν έχετε ξερό τότε 2-3κ.σ. / 10gr (1 handful) fresh basil, finely chopped - if using dry, then 2-3 tablespoons
- 190ml (3/4 φλυτζ.) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο / 190ml (3/4 cup) extra virgin olive oil
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια προς συνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μόλις αρχίσουν και γίνονται διάφανα, το σκόρδο. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τις σοτάρουμε, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μην διαλυθούν. Μετά από 8-10 λεπτά ρίχνουμε και τις πιπεριές και συνεχίζουμε για 14-15 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα μας τα υλικά και να τραβήξουν τα νερά τους.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα στην οποία έχουμε διαλύσει τον πελτέ, ανακατεύουμε και πάλι με προσοχή, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, μισοσκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά κατά περιόδους. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τη ρίγανη, το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε.
Καλή σας όρεξη!

We put a large, deep, frying pan on medium to high heat and add the olive oil. Once hot, we add the onions and once they start to get semi-transparent we add the garlic. We let it cook for 1 minute and add the eggplants. We lower the heat to medium and stir carefully (to avoid the eggplants being mashed). After 8-10 minutes we add the peppers and continue cooking for 14-15 minutes more, until all the vegetables get soft. Then we add the grated tomatoes in which we have added the tomato paste, and stir again carefully.
We reduce the heat to medium-low, we half-cover the pan with a pot's lid and  let it cook for at least 15-20 minutes, stirring carefully from time to time. Shortly before we turn off the heat we add the oregano, the basil, the salt and the pepper.
Kali oreksi!


Τips: 
1. Για να το συνοδεύσετε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από φρέσκο ζυμωτό ψωμί και τυρί φέτα. 
2. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το κρεμμύδι θα τσιγαριστεί καλά. Μην σας ανησυχήσει το γεγονός πως ξεροτηγανίζεται, είναι αναμενόμενο σε αυτή τη συνταγή. Αν αποφεύγετε τα τσιγαριστά, τότε προσθέστε τις μελιτζάνες ταυτόχρονα με το κρεμμύδι.


1. There is nothing better to serve along with this dish than freshly baked bread and feta cheese.
2. The onion will get fried well during the cooking of the eggplants. This is expected in this Mediterranean recipe, so don't you worry when you see this happening. If you don't like the taste of fried/saute onions, then add the eggplants at the same time with the onions.

2 σχόλια:

Ellen B Cookery είπε...

This is absolutely delicious! Brings me back to memories of something my mother cooked for us as children. YUM!

littlecookingtips είπε...

Hi Ellen!
Thank you! It's a very common summer dish here in Greece. And it's absolutely healthy! Bon Appetit!