Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Ψητό ξιδάτο χταπόδι / Roast octopus with vinegar


Μια εύκολη συνταγή για χταπόδι, που θα σας ενθουσιάσει! Ψήνουμε το χταπόδι στο ζουμί του μαζί με το ξύδι και τα μυρωδικά και το σερβίρουμε απλά με ελαιόλαδο, ραντίζοντάς το με ελάχιστο ξύδι επιπλέον. Ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο, ή ένας ωραίος μεζές για τραπέζι.

Octopus is cooked in many ways in the Mediterannean. One of the most popular ways to cook it in Greece, is to roast it. However this way of roasting it, is a bit different. We use the octopus juices to cook it, along with vinegar and herbs, and serve it with olive oil, sprinkling it with a bit more vinegar. The result is amazing!


ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα ως κύριο πιάτο, 4-6 ως μεζές) / INGREDIENTS (serves 2 as a main dish, 4-6 as an appetizer/meze)
- 1 χταπόδι 1-1.2 κιλά, πλυμένο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια των 6-7 εκ. / 1 octopus, 1-1.2Kg, washed, cleaned  and cut into pieces 6-7cm long.
- 2 κ.σ. ρίγανη / 2 tablespoons dry oregano
- 1/4 φλυτζ (60ml) κόκκινο ξύδι από κρασί / 1/4 cup (60ml) red wine vinegar
- 1-2 κ.γ. μέλι ανθέων / 1-2 teaspoons honey (wildflower preferred)
- 1 φύλλο δάφνης / 1 bay leaf
Για το σερβίρισμα / For serving
- 1/3 φλυτζ. (80ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο / 1/3 cup (80ml) extra virgin olive oil
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper
- 2 κ.σ. κόκκινο ξύδι από κρασί / 2 tablespoons red wine vinegar

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Παίρνουμε 2-3 κομμάτια φύλλο αλουμινόχαρτου, μήκους περίπου 40 εκ και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο ακτινωτά (χιαστί). Τοποθετούμε στο κέντρο τα κομμάτια του χταποδιού, και μαζεύουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου σχηματίζοντας μια "φωλιά".
Ρίχνουμε τη ρίγανη, το ξύδι, το μέλι και το φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε καλά τα κομμάτια με τα χέρια και κλείνουμε το αλουμινόχαρτο αφήνοντας ένα κενό λίγων εκατοστών στο πάνω μέρος.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε μεσαία σχάρα (πάνω κάτω αντιστάσεις) για 1 ώρα και 30 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο περισσότερο στο πάνω μέρος και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε τα κομμάτια του χταποδιού από το αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!

We take 2-3 sheets of aluminum foil, about 40cm long and place them one on top of the other, criss cross. We put the octopus pieces in the center and curve the edges of the foil on top of it, creating a bowl-shaped pouch.
We add the vinegar, the oregano, the honey and the bay leaf and mix with our hands. We close the pouch, leaving a few cm on top to help the moisture evaporate.
We cook on 180 degrees Celsius for 1 hour and 30 minutes and then we open the pouch on top and continue cooking for another 30 minutes.
We remove the octopus pieces from the pouch, and pu them in a large plate. We add the olive oil and sprinkle with the 2 tablespoons of vinegar. Add some salt and pepper and serve. Kali oreksi!

Tips:
1.  Για να μη σας χυθούν ζουμιά στο φούρνο, μπορείτε να βάλετε ένα ταψάκι και να τοποθετήσετε τη "φωλιά" με το αλουμινόχαρτο μέσα σε αυτό.
2. Αντί για σκέτο ξύδι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα ξυδιού με balsamico.
3. Μπορείτε να συνοδεύσετε το χταπόδι με πατάτες τηγανητές, ψητές, ή φάβα που του ταιριάζει καταπληκτικά!

1. To avoid spilling any juices in your oven, you can place the pouch in a small baking pan.
2. Instead of using only wine vinegar, you can replace half of it with balsamic vinegar.
3. You can serve the octopus with french fries, baked potatoes or fava pudding which is amazing as a side dish for octopus!

2 σχόλια:

niki nikoula είπε...

φαίνεται πολύ ζουμερό!

Little CookingTips είπε...

Είναι όντως ζουμερό και πεντανόστιμο! Και το πιο βασικό απ' όλα εύκολο να το φτιάξεις! Καλή επιτυχία!