Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Απολαυστικές σουπιές με ρύζι / Delicious cuttlefish with rice and spring onions


Μια πολύ κλασσική συνταγή αλλά σε παραλλαγή. Προσθέσαμε φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα ελαφρύ, που συνοδεύεται τέλεια με ένα ποτηράκι ούζο!

This is a very classic Greek recipe, cooked with a twist. We added spring onions and dill. The result is very tasty, light and is served best with a glass of ouzo!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 600γρ. (6-8) σουπιές πλυμένες και καθαρισμένες / 600gr (6-8) cuttlefish (already cleaned and washed)
- 3/4 φλιτζ. (180ml) ελαιόλαδο / 3/4 cups (180ml) olive oil
- 250γρ. κίτρινο ρύζι (κλασσικό) / 250gr rice (classic long grain)
- 200-250γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα / 200-250gr spring onions, finely chopped
- 35-40γρ. (1/2 ματσάκι) άνηθο ψιλοκομμένο / 35-40gr (1/2 bunch) dill, finely chopped
- 400γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη / 400gr fresh tomato, grated
- 3 1/2 φλιτζ. (900ml) ζεστό νερό / 3 1/2 cups (900ml) hot water
- 1 κόκκος μπαχάρι / 1 allspice seed
- 1 φύλλο δάφνης / 1 dry bayleaf

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, προσθέτουμε τις σουπιές και τις μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τη ντομάτα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ζεστό νερό, το μπαχάρι και τη δάφνη. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. (Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε σε τακτικά διαστήματα, ελέγχοντας το νερό). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτριο προς χαμηλό.
Στα 10 λεπτά μαγειρέματος με το ρύζι, αφαιρούμε τη δάφνη και το μπαχάρι, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για10 επιπλέον λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο. Σβήνουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Καλή όρεξη!

We add the olive oil in a medium sized pot and put it on medium to high heat. Once the oil is hot, we add the cuttlefish and cook them, stirring often, for 10 minutes, until most of the water is evaporated. Then, we add the onions and sautee for 3-4 minutes. Next, we add the wine.
We cook for 2-3 minutes and add the tomato, the hot water, the allspice and the bayleaf. We cook for 20 minutes (stirring often during cooking). Then we add the rice and lower the heat to medium-low.
After 10 minutes, we remove the bayleaf and the allspice and add the dill. Stir, and cook for 10 more minutes until the rice is ready. Remove from heat and serve.
Kali oreksi!

Tip
Αντί για άνηθο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάραθο. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.
You can also use fennel (the green leaves) instead of dill. The result is also great.

Δεν υπάρχουν σχόλια: