Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Σπιτικά μπισκότα κανέλας / Homemade cinnamon cookies



Σε ποιον δεν αρέσουν τα μπισκότα κανέλας; Είναι μια γλυκιά απόλαυση που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι, χωρίς να ξοδέψουμε πολύ χρόνο και χρήμα! Κατά το ψήσιμο, θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας και δε θα μπορείτε να περιμένετε να τα γευτείτε! Πάμε να τα φτιάξουμε!

Who doesn't like cinnamon cookies? A sweet delight that we can easily make at home, without spending much time or money! During baking your home will be filled with the aroma of cinnamon! Let's start making them!



ΥΛΙΚΑ (για 30 μπισκότα) / INGREDIENTS (for 30 cookies)
- 180γρ (1 φλυτζ.) ζάχαρη / 180gr (1 cup) granulated sugar
- 125γρ βούτυρο ή μαργαρίνη (μισή συσκευασία των 250γρ) / 125gr butter or margerine (half a 250gr pack)
- 60ml (1/4 φλυτζ.) μπράντι (κονιάκ) / 60ml (1/4 cup) brandy
- 1 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη / 1 tablespoon cinnamon powder
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις / 250gr all purpose flour
- 10γρ (3 κ.γ.) μπέικιν πάουντερ / 10gr (3 teaspoons) baking powder
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα / 1 tablespoong custer sugar (for serving)
- λίγο αλεύρι για το χειρισμό της ζύμης / a little flour to handle the dough

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο (καλό είναι να το έχουμε αφήσει λίγη ώρα εκτός ψυγείου ώστε να μαλακώσει) και με ένα ηλεκτρικό μίξερ τα χτυπάμε για να ενωθούν. Ξεκινάμε πάντα από χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά επιταχύνουμε το μίξερ. Χρησιμοποιήστε κυκλικές κινήσεις για να ενωθούν πιο εύκολα τα υλικά σε ένα μαλακό μίγμα.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το μπράντι και την κανέλα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενωθούν, και συνεχίζουμε προσθέτοντας κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι.
Όταν έχουμε προσθέσει το μισό αλεύρι αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο.
Τέλος, ρίχνουμε και το μπέικιν πάουντερ και το ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Σε μια καθαρή επίπεδη επιφάνεια (π.χ. πάγκος) πασπαλίζουμε με το χέρι λίγο αλεύρι. Αλευρώνουμε και τα χέρια μας και βάζουμε το μίγμα από το μπολ. Το απλώνουμε χρησιμοποιώντας ένα πασπαλισμένο με αλεύρι πλάστη (ή και ένα ποτήρι αν δεν έχετε πλάστη) σε πάχος μισού εκατοστού περίπου.
Με μια κουπ διαμέτρου 5 εκ. κόβουμε τη ζύμη και τοποθετούμε τα κομμάτια σε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί στρωμένα με λαδόκολλα. Θα χρειαστείτε 2 λαμαρίνες ή ταψιά γιατί πρέπει να αφήσετε αρκετό χώρο μεταξύ των μπισκότων (15 μπισκότα ανά ψήσιμο).
Αν δε διαθέτετε κουπ, μπορείτε και πάλι να κόψετε τη ζύμη, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι της ίδιας διαμέτρου.
Τη ζύμη που θα περισσέψει, την ξανααπλώνετε και κόβετε μερικά τεμάχια ακόμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα την κάθε λαμαρίνα.
Αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και απολαμβάνετε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη! Καλή επιτυχία!

We put the sugar and the butter in a large bowl and whisk using an electric mixer. It's better if we leave the butter out of the fridge for a few minutes before using it, allowing it to soften.
We always start the mixer at a low speed and gradually increase it. Use circular motions to combine the materials easier. The end result whould be a soft mixture.
At this point, we lower the speed and add the brandy and the cinnamon. We mix until they are incorporated and then add the flour, one tablespoon at a time.
Once we have added half the flour, we increase the speed again and continue adding the rest of the flour.
Finally, we add the baking powder and mix for 1 more minute.
We sprinkle with flour a clean, flat surface and our hands and place the dough from the bowl on it. Using an -also sprinkled with flour- rolling pin (or even a glass if we don't have one) we flatten the dough to a 0.5cm thickness.
Using a 5cm diameter cookie cutter -or even a glass of the same diameter- we cut the cookies from the dough and start placing them on a baking sheet/pan, where we have already put some baking paper on.
We will use two sheets/pans, because we must leave enough space between the cookies (15 cookies on each sheet).
We mold the remaing dough and flatten again to cut some more cookies from it.
We bake each sheet on preheated oven, in 180 degrees Celsius, in the middle rack, for 20 minutes.
Allow the cookies to cool down for 10 minutes and sprinkle with custer sugar. Kali oreksi!

Tips:
1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καστανή ζάχαρη αντί για λευκή. Δε μας ανησυχεί αν δεν ενώνεται τέλεια με το βούτυρο, γιατί με το ψήσιμο θα λιώσει.
2. Για να απλώσουμε όμορφα τη ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιούμε ένα μικρό σουρωτήρι.

1. We can also use brown sugar instead of granulated. It is not a matter or concern if it's not combining perfectly with the butter, as it will melt during baking.
2. In order to sprinkle the custer sugar, we use a small strainer.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

re ayta ta skasmena fouskonoun parrraaaaaaaaa poliiii

Little Cooking Tips είπε...

Αγαπητέ/ή φίλε/φίλη, ναι όντως φουσκώνουν πάρα πολύ και γι' αυτό το λόγο στις οδηγίες παρασκευής αναφέρουμε πως πρέπει να αφήνουμε αρκετό κενό μεταξύ τους και είναι ο λόγος που βάζουμε 15 μπισκότα ανά ψήσιμο. Για τον ίδιο λόγο (φούσκωμα) προτείνουμε να είναι 0,5 εκ. πάχος η ζύμη. Ελπίζουμε τουλάχιστον η γεύση να σε αποζημίωσε! :)