Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Ελληνική Μπρουσκέτα με ντομάτα, ελιές και φέτα / Greek Salad Bruschetta


Η Μπρουσκέτα είναι ένα υπέροχο Ιταλικό ορεκτικό, με το οποίο μπορεί να ξεκινήσει κανείς ένα παραδοσιακό γεύμα με Ιταλικές γεύσεις. Το βασικό συστατικό είναι το ψωμί, κομμένο σε φέτες το οποίο ψήνεται στη σχάρα ή στο γκριλ. Στη συνέχεια, η επιφάνειά του τρίβεται με σκόρδο, και στην πιο απλή εκδοχή της Μπρουσκέτα, απλά προστίθεται ελαιόλαδο και ρίγανη ή βασιλικός.
Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές με αλλαντικά, τυριά ή σάλτσες/spreads, αλλά εμείς σας προτείνουμε μια Ελληνική εκδοχή της, που περιλαμβάνει τις υπέροχες γεύσεις της Χωριάτικης Σαλάτας. Είναι μια συνταγή που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα. Ας ξεκινήσουμε!

Bruschetta is a beautiful Italian starter (antipasto), which is often present in a traditional Italian meal. The basic ingredient is the bread, which is cut into slices and grilled until golden brown and crispy. Then, some garlic is rubbed on it's surface and in it's simplest form, the Bruschetta is sprinkled with olive oil.
There are dozens of variation, some include cured meats or cheese, while some others are tasty spreads. In this recipe we suggest a Greek version of this Italian classic, which consists of the main ingredients of the Greek Salad. It's quick and easy to make. Let's start!


ΥΛΙΚΑ (για 6 τεμάχια) / INGREDIENTS (for 6 pieces)
- 1 μέτρια μπαγκέτα / 1 medium sized Baguette (french loaf)
- 1 μέτρια πράσινη πιπεριά (100γρ) / 1 medium sized (100gr) green bell pepper
- 1 μέτρια ντομάτα (250γρ) / 1 medium sized tomato (250gr)
- 1/2 μικρό κρεμμύδι (40γρ) / 1/2 small sized onion (40gr)
- 6-7 ελιές Καλαμών (30γρ) / 6-7 Kalamata olives (30gr)
- 1/3 αγγούρι (120γρ) / 1/3 of a cucumber (120gr)
- 1 1/2 κ.σ. ρίγανη, ξερή / 1 1/2 tablespoons dry oregano
- 100γρ φέτα / 100gr feta cheese
- 80ml (1/3 φλυτζ.) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο /
  80ml (1/3 cup) extra virgin olive oil
- αλάτι / salt
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση / 3 garlic cloves cut in half

Προετοιμασία:
Κόβουμε τη μπακέτα σε κομμάτια μήκους περίπου 15 εκ. Θα χρειαστούμε 3 κομμάτια.
Στη συνέχεια τα κομμάτια αυτά τα ανοίγουμε στη μέση και τα χωρίζουμε (βλ. εικόνα 1), ώστε να φτιάξουμε 6 τεμάχια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ή μια πλάκα ψησίματος.


Preparation:
We cut the loaf in 15cm long pieces. We will need 3 pieces. We cut each piece in half lengthwise  (see image 1) and put it in a baking dish or pan. The 6 pieces are now ready for grilling.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Αφαιρούμε τα σπόρια από την ντομάτα. Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά, το αγγούρι και τη φέτα σε κομματάκια του 1 εκ. περίπου. Επίσης, καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή φέτες.
Τοποθετούμε αυτά τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι και λίγο αλάτι, και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη το μείγμα μας, και συνεχίζουμε με το ψωμί:
Βάζουμε το ταψί/δίσκο με το ψωμί στο γκριλ για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 1-2 από την άλλη, ώστε οι φέτες μας να ροδίσουν.
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 1 λεπτό ώστε να φύγει η υγρασία, και στη συνέχεια τρίβουμε με μισή σκελίδα την κάθε φέτα ψωμιού.
Προσθέτουμε σε κάθε φέτα περίπου 3 κ.σ. από το μείγμα και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!

We remove the seeds from the tomato. We cut the tomato, the onion, the pepper, the cucumber and the feta cheese in small squares (about 1-2cm) and put them in a bowl. We pit and chop the olives. We add them in the bowl, we pour the olive oil, sprinkle with the oregano and a little salt and using a spoon we mix the ingredients. We let the bowl aside, and proceed with the bread:
We put the baking dish/pan in the oven and broil for 3 minutes on the top side, we turn the bread on the other side and continue to broil for another 1-2 minutes. The result should be golden brown.
When we remove from the oven, we must leave aside for 1 minute to allow any moisture created from broiling, to evaporate.
Then we rub each piece of bread with half a garlic clove, add about 3 tablespoons of the Greek Salad mixture on top of it and serve. Kali oreksi!

Tips
Αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε στα υλικά και ξαλμυρισμένη κάπαρη.

We can also add some rinsed caper seeds in the mixture if we like their taste.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οτιδηποτε εχει μεσογειακο άρωμα μου αρεσει πολύ!
Θα το δοκιμασω με κρις κρις φετες ζωης που εχει ριγανη και ειναι η νεα μου εμμονη!

Ευχαριστουμε για την ιδεα!
Αμαλια

Little CookingTips είπε...

Να 'σαι καλά Αμαλία! Επειδή θα χρησιμοποιήσεις φέτες του τοστ πιθανό να χρειαστεί να προσαρμόσεις λίγο το χρόνο του ψησίματος. Πρόσεξε μόνο όταν βγάλεις τις φέτες από το φούρνο να τις αφήσεις για 1 λεπτάκι να φύγει η υγρασία (υδρατμοί) πριν τρίψεις επάνω το σκόρδο.
Καλή επιτυχία!