Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Λεμονάτο τηγανητό κοτόπουλο! / Lemon fried chicken!



Όλοι έχουμε φάει το κλασσικό τηγανητό κοτόπουλο με την κρούστα. Εδώ, θα σας δώσουμε μια εναλλακτική συνταγή, όπου το κοτόπουλο δεν τηγανίζεται σε πολύ λάδι και έτσι είναι πάρα πολύ ελαφρύ και με λιγότερες θερμίδες. Ελπίζουμε να το απολαύσετε όπως το απολαύσαμε και εμείς!

We all have tasted the classic fried chicken with the crust. Here, we will show you a recipe where the chicken is not deep fried, so it is lighter, and it has much less calories. We hope you 'll enjoy it as much as we did!


ΥΛΙΚΑ (2 άτομα) / INGREDIENTS (serves 2)
- 1 λεμόνι (μεγαλούτσικο) / 1 lemon (a bit large)
- 350γρ στήθος κοτόπουλο / 350gr chicken breast
- 2 κ.σ. μουστάρδα / 2 tablespoons mustard
- 3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη / 3 tablespoons butter or margarine
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο / 3 tablespoons olive oil
- 6-7 κ.σ. αλεύρι (για το τηγάνισμα) / 6-7 tablespoons flour (will be used for frying)
- 2 κ.σ. ρίγανη / 2 tablespoons oregano
- 1/2 κύβο ζωμού κότας (μπορείτε να προτιμήσετε και τον φρέσκο) / 1/2 stock cube, chicken flavor (you may also use any chicken broth available)
- 2 φλιτζ. νερό (για το ζωμό) / 2 cups of water (for the broth, if using the stock cube)
- λίγος  ψιλοκομμένος μαϊντανός / a bit of parsley, finely chopped
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

Προετοιμασία: Αρχικά φιλετάρουμε το στήθος σε λεπτές φέτες-κομμάτια, πάχους 2 εκ. περίπου. Προσέχουμε ώστε όσο γίνεται να είναι ομοιόμορφο το πάχος των κομματιών για να μαγειρευτούν ταυτόχρονα. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπωλ.
Ξεφλουδίζουμε το λεμόνι (το λεπτό κίτρινο στρώμα μόνο) και κόβουμε τη φλούδα αυτή σε λεπτές λωριδίτσες (ζουλιέν). Στη συνέχεια το στίβουμε και ρίχνουμε το χυμό και τις λωρίδες που κόψαμε στο μπωλ με το κοτόπουλο.
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ρίχνουμε τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 40 λεπτά με 1 ώρα να μαριναριστεί.
Στη συνέχεια βράζουμε για λίγο σε 2 κούπες νερό το μισό κύβο ζωμού και το αφήνουμε στην άκρη.

Preparation: We cut the chicken breast into equal slices/pieces, about 2cm thick. Try to cut them in similar thickness because this way they will be ready (cooked) at the same time. Put the pieces in a bowl.
We peel the lemon (the outer yellow layer). We cut the peel into thin strips (julienne), we squeeze the lemon, and put the juice and the strips in the bowl with the chicken.
We add salt, pepper and the mustard. We mix with the chicken and lemon and leave it aside for 40 minutes-1 hour to be marinated.
Next, we put the stock cube in about 2 cups of water and give it a boil to make the broth. We leave it aside. (Skip this final step if using ready made broth)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Παίρνουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο, τινάζουμε τις λωρίδες λεμονιού από πάνω του και το περνάμε από το αλεύρι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του. Βάζουμε σε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθούν, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τηγανίζουμε, γυρνώντας τα ανά 2 λεπτά περίπου ώστε να πάρουν καλά χρώμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις λωρίδες του λεμονιού από το μαρινάρισμα, τη ρίγανη και ένα φλιτζάνι από το ζωμό κοτόπουλου. Αφήνουμε μέχρι να μελώσει καλά (να φύγουν οι υγρασίες) και σερβίρουμε ρίχνοντας το μαϊντανό από πάνω. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι και μια ωραία πράσινη σαλάτα. Καλή σας όρεξη!

We take the marinated chicken and we shake it to remove the lemon strips. We put it in the flour so that the whole surface of the chicken is covered with it.
We put a good non-stick frying pan in medium to high heat, and add the butter and the oil. Once hot, we shake the chicken pieces to remove any excess flour and put them in the pan. We fry the chicken, turning the pieces every 2 minutes or so.
Once fried, we add the lemon strips from the marinade, the oregano and one cup of the chicken broth we prepared. We stir and cook until it thickens. We sprinkle with chopped parsley and serve it with french fries or rice and a nice green salad. Kali oreksi!

Tips:
Μπορείτε αν θέλετε, για πιο όμορφη εμφάνιση, να κρατήσετε 1-2 λεπτές φέτες από το λεμόνι, τις οποίες να κόψετε στα 4, και να τις χρησιμοποιήσετε είτε στο τέλος του μαγειρέματος, είτε στο πιάτο κατά το σερβίρισμα, στολίζοντας το κοτόπουλο.

You may also keep 1-2 thin slices from the lemon, cut into 4 pieces each, in order to use them for nicer presentation. In this case, you may add them at the end of your cooking, or even directly in the serving plate, decorating the chicken.



2 σχόλια:

Ellen B Cookery είπε...

I really like this recipe. I will try to make this and hope the chicken strips turn out crunchy! Thank you for sharing!

littlecookingtips είπε...

Hi Ellen!
Actually in this recipe the chicken is not crunchy; it gets soft and mellow, but retains a part of the 'fried' taste.
We hope you 'll enjoy it!