Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Αστακομακαρονάδα / Spaghetti with lobster

photo credit: cooky
Λατρεμένη μακαρονάδα, που έχει μπελά για να φτιαχτεί αλλά αξίζει τον κόπο. Τολμήστε το!

A favourite spaghetti dish, a little difficult to prepare, but it's really worth it! Try it!

ΥΛΙΚΑ ( για 3-4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 3-4)
- 1 αστακός περίπου κιλό / 1 lobster about 1kg
- 1 πακέτο σπαγγέτι Νο7. / 1 pack of spaghetti (500gr) No.7
- 4-5 ώριμες ντομάτες τριμμένες / 4-5 freshly trimmed tomatoes
- μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο / 1/2 cup of tea olive oil
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο / 1 medium sized onion, finely chopped
- 5-6 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες / 5-6 cloves of garlic
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος / 1/2 bunch of finely chopped parsley
- 1 ποτήρι λευκό κρασί / 1glass of wine, white wine
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και τοποθετούμε τον αστακό για 5 λεπτά. Τον αφαιρούμε και τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Το νερό το κρατάμε, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τους αφρούς που έβγαλε ο αστακός βράζοντας.
Μόλις κρυώσει λίγο, αφαιρούμε την ουρά και την κόβουμε στα δύο κατά μήκος (από κεφάλι προς ουρά). Γίνεται εύκολα αν πατήσουμε την ουρά στο κέντρο της. Προσοχή μη σας γλιστρήσει.
Αφαιρούμε το εντεράκι που έχει προσεκτικά. Βγάζουμε από το κεφάλι με ένα πιρούνι το κρέας που περιέχει. Τέλος κόβουμε τις δαγκάνες.
Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί λιγο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ντομάτα και το μισό μαϊντανό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν. Σβήνουμε με το κρασί και πριν εξατμιστεί προσθέτουμε τα 2 κομμάτια ουράς με το εκτεθειμένο μέρος προς τα κάτω, τις δαγκάνες και το κρέας από το κεφάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά γυρνώντας τον αστακό 2 φορές.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τον αστακό, βράζουμε το σπαγγέτι.
Λίγο πριν ετοιμαστούν πέρνουμε 1 κούπα νερό από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον αστακό. Ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το σπαγγέτι.
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι το σπαγγέτι να είναι έτοιμο και σωστά βρασμένο (al dente).

We boil the lobster for 5 minutes and until it's colour changes. We put it in a large plate and we keep the stew. If there is any foam we remove it.
We remove the head taking off all the meat and we cut the body in half lenghtwise (from head to tail). We then take the intestine off (black line). And finally we cut off the claws.
In a large saucepan we put the olive oil and the onion until brown. We add the tomato and half of the chopped parsley and we cook. Once dried we pour the wine and the two pieces of the body, the claws and the meat form the head. We low the heat and we cook for 10-15 minutes.
We boil the spaghetti in the lobster stew. Just before they' re ready we pour 1 cup of stew and we pour it in the saucepan. We stir. Then slowly we put the spaghetti in the saucepan with the lobster. We cook until the spaghetti is properly cooked.

Σερβίρισμα / To serve: Βάζουμε σε 1 πιατελίτσα το σπαγγέτι και από πάνω βάζουμε την ουρά και τη δαγκάνα. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Το ίδιο κάνουμε και στο δεύτερο πιάτο. / We put in a wide plate a portion of spaghetti and on top the 1 half of the body and the claw. We sprinkle with the rest of the parsley.
Καλή όρεξη! / Enjoy!

Tip: Μην κάνετε το λάθος να βάλετε τυρί τριμμένο. Σε αυτή τη μακαρονάδα είναι απαγορευτικό. Θα χαθεί όλη η γεύση. / Don't add any trimmed cheese. Not to this dish.
Τον αστακό μπορείτε να τον βρείτε στα super markets κατεψυγμένο. Το κόστος είναι €25-30 το κιλό./ You can find frozen lobster in the super markets. The price is €25-30 per kg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: