Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κοτόπουλο Μιλανέζα / Chicken "Milanaise"




Είναι από τις αγαπημένες συνταγές που φτιάχνουμε στο σπίτι. Δοκιμάστε το!

It's one of our favourite dishes in the family. We suggest it!
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) / INGREDIENTS (serves 8)
- 1 1/2 κιλό κοτόπουλο ολόκληρο / 1 chicken 1,5kg
- 1 1/2 κούπα ρύζι μακρύκοκο / 1 1/2 cup of long grain rice
- 1 μεγάλο κρεμμύδι / 1 large onion
- 1 πρέζα θυμάρι / 1 pinch of thyme
- 1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη / 1 table spoon of butter
- 1 κουταλιά σούπας τζίντζερ / 1 table spoon of ginger powder
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper
- νερό / water
- 1 knorr σπιτικό κοτόπουλο / concentrated chicken broth
- τυρί τριμμένο / grated cheese

Για τη μπεσαμέλ / For the creamy topping (greek bechamel)
- 8 κουταλιές σούπας αλεύρι / 8 table spoons flour
- 6 κουταλιές μαργαρίνη / 6 table spoons of margarine
- 400ml γάλα (πλήρες) / 400ml of milk
- 300ml ζωμός από το κοτόπουλο / 300ml chicken broth from the boiled chicken
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το τζίντζερ και το θυμάρι σε μια κατσαρόλα να βράσει με 10 κούπες νερό. Μόλις βράσει αφήνουμε να κρυώσει και του αφαιρούμε όλα τα κόκκαλα και την πέτσα. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη.
Κρατάμε το ζουμί.
Ετοιμάζουμε πιλάφι με το knorr, τη μαργαρίνη και 4 1/2 κούπες νερό, μόλις ετοιμαστεί το στρώνουμε σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε.

We boil the chicken (10 cups of water) together with the onion, salt, pepper, thyme and ginger. Once boiled we remove the bones and the skin, we cut in small pieces and we leave aside. We keep 300ml of broth.
We cook the rice in 4 1/2 cups of water, together with the concentrated broth and the butter. Once ready we pour it in a baking pan and we add the pieces of chicken on top.

Για τη μπεσαμέλ / For the creme
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις 8 κουταλιές αλεύρι και τις 6 κουταλιές μαργαρίνη και με ένα σύρμα το ανακατεύουμε πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα χλιαρό, ανακατεύοντας συνεχώς. Συμπληρώνουμε με το ζωμό, λίγο αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει.

In a sauce pan we add the flour and the butter. When mixed we add slowly the milk and the chicken broth. We add salt and pepper and we stir continuously until it gets thick.

Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από το ρύζι. Καλύπτουμε με τυρί τριμμένο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο (ολόκληρο) για μισή ώρα στους 200 βαθμούς.
Μετά τη μισή ώρα γυρίζουμε το φούρνο μόνο στο γκριλ και το αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε. Καλή όρεξη!

We cover the chicken and rice we the creme. We add grated cheese. We cook in the oven for 30 minutes in 200degrees celcius. Then we grill it for 10 minutes. We serve. Enjoy!

Tip: Το υπόλοιπο ζουμί από το βρασμένο κοτόπουλο, μην το πετάξετε. Μπορείτε να φτιάξετε μια πολύ θρεπτική κοτόσουπα, προσθέτοντας 2 φλιτζάνια καφέ (του ελληνικού) ρύζι για σούπα, χυμό από 1 λεμόνι και μαγειρεύοντας για 30 λεπτά. Έτσι έχετε 2 φαγητά. Οικονομικό σωστά? / The rest of the broth can be used as a soop, adding 2 small cups of rice and lemon juice. We vook for 30 minutes. This way we have 2 dishes!

Δεν υπάρχουν σχόλια: