Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Υπέροχη Χορτόπιτα με ανθότυρο και ρόκα / A superb green pie with greek ricotta and arugula


Μια πραγματικά υπέροχη χορτόπιτα που συνδυάζει τις νοστιμιές των ελληνικών χορταρικών και τις μοναδικές γεύσεις των ελληνικών τυριών, μέσα σε τραγανό χωριάτικο φύλλο!

A superb green pie that combines the tasty leafy greens and the unique flavour of greek cheeses, wrapped in a crusty phyllo dough!

ΥΛΙΚΑ (για 12 μεγάλα κομμάτια) / INGREDIENTS ( 12 large slices)
- 1 πακέτο χωριάτικο παραδοσιακό φύλλο / 1 pack of phyllo dough (greek sheets pastry / also known as fillo or fyllo)
- 800γρ σπανάκι / 800gr spinach, rinsed and chopped
- 700γρ αντίδια / 700gr endives (chicory leaves), rinsed and chopped
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο / 1 bunch parsley, finely chopped
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο / 1 bunch dill, finely chopped
- 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ( ή 3-4 κ.σ. ξερό) / 1/2 bunch fresh spearmint, finely chopped (or 4 tablespoons dried)
- 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα / 1 bunch arugula (garden rocket / eruca), rinsed and chopped
- 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα / 4 green onions, finely chopped
- 800γρ φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια / 800gr feta cheese, crumbled
- 600γρ ανθότυρο σε χοντρά κομμάτια / 600gr ricotta, crumbled
- 6 αυγά χτυπημένα / 6 eggs, beaten
- 1 κούπα ελαιόλαδο / 1 cup olive oil
- ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων / olive oil for spreading on each sheet of phyllo
- αλάτι και πιπέρι / salt and pepper
- μοσχοκάρυδο / nutmeg powder

Προετοιμασία: 1. Τα χόρτα μας πρέπει να καθαριστούν (κόβουμε ρίζες και φύλλα που είναι κίτρινα ή έχουν ελαττώματα) και να πλυθούν πολύ καλά σε μεγάλη λεκάνη, όπου θα αλλάξουμε το νερό το λιγότερο 5 φορές (αν είναι αρκετά καθαρά).
2. Το φύλλο μας να είναι καλά ξεπαγωμένο, αν είναι κατεψυγμένο.

Preparation: 1. The greens must be cleaned (we cut off the roots and discard any yellow leafs) and rinsed thoroughly in a large bowl (we change the water at least 5 times). 2. The phyllo, if frozen, must be well defrosted.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τα αντίδια, τη ρόκα και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο.
Προσοχή όχι πολύ αλάτι γιατί έπεται και η φέτα. Μόλις μαραθούν και τραβήξουν τα περισσότερα από τα υγρά τους τα τραβάμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το μείγμα, προσθέτοντας τα αυγά, τη φέτα, το ανθότυρο και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να μη διαλύσουμε το τυρί σε υπερβολικά μικρά τεμάχια. Προσέχουμε ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν ομοιόμορφο.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και λαδώνουμε την εσωτερική του επιφάνεια. Απλώνουμε προσεκτικά τα 5 πρώτα φύλλα στο ταψί, έτσι ώστε να περισσεύουν από τα πλαϊνά του ταψιού και λαδώνοντας τα καλά μεταξύ τους με ένα πινέλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα 5 φύλλα με το ίδιο τρόπο. Χαράζουμε ελαφρά.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά με κάτω αντίσταση και αέρα για να ψηθεί το κάτω φύλλο και μετά άλλα 35-40 λεπτά με πάνω και κάτω αντίσταση. Όταν θα έχει ροδίσει, το βγάζετε από το φούρνο. Καλή σας όρεξη!

In a large pan we add some olive oil, the onions, the spinach, the endives, the arugula and sautee them. We add the parsley, the dill and the spearmint. We stir well and add salt, pepper and nutmeg.
Be careful of the amount of salt, because of the feta cheese that will follow.
Once the greens get soft and most of the water is evaporated, we remove from heat and leave aside to get a bit cold.
In a large bowl, we add the mix we just prepared, adding the beaten eggs, the feta cheese, the ricotta and the cup of olive oil and stir using our hands in order to avoid breaking the cheese into very small crumbles.
We grease with olive oil the interior of a large baking pan. We spread carefuly 5 sheets of phyllo, greasing each sheet with olive oil -using a brush- before adding the next one, and leaving some of each sheet to fall off the sides of the pan.
We add the filling and we continue with the next 5 sheets on top, repeating the procedure.
We make some slits on the top layer.
We put the pan in the middle rack of the oven at 180 degrees Celsius for 30 minutes using hot air and bottom heat in order to bake the bottom crust and then another 35-40 minutes using top and bottom heat. When light brown, we remove from the oven. Enjoy!


Tips:
1. Στο ταψί μας τα φύλλα που περισσεύουν θα τα χρειαστούμε για να στρίψουμε τις άκρες. Αν δεν περισσεύουν, τότε θα τοποθετήσετε τα φύλλα ξεκινώντας οριζόντια από τα 3/4 του ταψιού και αριστερά ή δεξιά και συνεχίζετε προσθέτοντας το επόμενο από την άλλη πλευρά. Συνεχίζετε κάνοντας το ίδιο με κάθετη φορά, ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές του ταψιού. Τα φύλλα θα πρέπει να καλύπτουν το ένα το άλλο εκεί που συναντιόνται, κάνοντας σκαλοπάτι το ένα πάνω στο άλλο. Και μην ξεχνάτε να τα λαδώνετε καλά για να γίνουν τραγανά με το ψήσιμο.
2. Την πίτα την χαράζουμε ελαφρά πριν το ψήσιμο, για να ψηθεί ομοιόμορφα η γέμιση και να βγάλει τα νερά που πρέπει κατά το ψήσιμο.
3. Καλό θα ήταν να περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε για να δέσει καλύτερα η γέμιση και για να μην καούμε.

1. If the phyllo is not wide enough to cover the entire pan, then we put the sheets in the following matter: we start putting them starting horizontally covering the 3/4 of the pan (left or right) and we continue doing so with the next sheet covering the other side of the pan. Then, we continue the same procedure vertically, until all the sides of the pan are covered with the phyllo. The sheets will fall on each other where the meet, in a step-like manner. We grease with olive oil every phyllo sheet we use. At the end we roll the phyllo on the sides of the pan over the top layer. If the instructions are tough to follow feel free to comment, maybe we can help you out!:)
2. We slice the top of the pie into the twelves pieces before baking, so that the filling we be well cooked and dried as much as it has to.
3. It's better to wait until serving, because the filling will be extremely hot.
4. Try to find the Greek ricotta known as Anthotyro, you won't regret it.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: