Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Μαγειρίτσα με μανιτάρια για χορτοφάγους / Vegeterian Magiritsa soup with mushrooms


Όλοι ξέρουμε τη νοστιμιά και τα αρώματα της παραδοσιακής μαγειρίτσας. Πολλοί όμως δε συμπαθούν τις γεύσεις που αφήνει το συκωτάκι του αρνιού.
Έτσι λοιπόν θα σας δώσουμε μια πεντανόστιμη χορτοφαγική εκδοχή που αντί του συκωτιού περιέχει γευστικότατα μανιτάρια! Πρόκειται για μια χορτόσουπα που μπορείτε να απολαμβάνετε όλο το χρόνο!
Σ' εμάς άρεσε πολύ, ελπίζουμε να την απολαύσετε εξίσου!

Magiritsa is a traditional Greek soup, that is served usually on Easter. It contains the lamb's liver and fresh vegetables. However, since many people do not eat lamb (or liver), we suggest this delicious vegeterian version of the soup which is made with mushrooms instead of meat!
We especially enjoyed it, and we hope you will too!


ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 6)
Για τη σούπα: / For the soup:
- 1 1/4 (310ml) φλυτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο / 1 1/4 cups (310ml) extra virgin  olive oil
- 1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο / 1 large lettuce chopped in large pieces (about 3-4cm long).
- 1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος (περίπου 120γρ) / 1 bunch of dill finely chopped (about 120gr)
- 3 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες του 1 εκ. / 3 large spring onions cut into 1 cm thick slices
- 500-600γρ μανιτάρια σαμπινιόν κομμένα σε χοντρές φέτες / 500-600gr champignon (common) mushrooms, in thick slices
- 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο / 1 medium sized onion, chopped
- 1 ποτήρι λευκό κρασί / 1 glass of white wine
- 1,5 lt νερό (σε βρασμό) /1,5 lt water (boiling)
- αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο: / For the egg-lemon sauce:
- 2 αυγά / 2 eggs
- Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι / the juice from a large lemon

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και μόλις γίνει ημιδιάφανο (λίγα δευτερόλεπτα μετά δηλαδή) προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να εξατμιστούν τα νερά και να τηγανιστούν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί σχεδόν όλο, ρίχνουμε το νερό (προσέχουμε να είναι βραστό για να μη μας σταματήσει το μαγείρεμα) και χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο μέτριο προς χαμηλό.
Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας (άνιθος, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι) και βράζουμε για 35 περίπου λεπτά με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
Τραβάμε από την εστία, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ξεκινάμε τη διαδικασία για το αυγολέμονο: Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι ώσπου να αφρίσουν (αλλά να μη γίνουν μαρέγκα). Προσθέτουμε τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι σιγά σιγά.
Μετά με προσοχή παίρνουμε με μια κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο αυγολέμονο συνεχίζοντας το χτύπημα διαρκώς. Ο στόχος είναι να ζεστάνουμε το αυγολέμονο στη θερμοκρασία της σούπας, σιγά σιγά όμως, ώστε να μη βράσει το αυγό μας.
Μόλις ζεσταθεί λοιπόν καλά το αυγολέμονο με ζουμί από τη σούπα (θα χρειαστεί να προσθέσετε περίπου 2 κουτάλες της σούπας ζουμί), το ρίχνουμε στη σούπα, πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και την κουνάμε κυκλικά για λίγα δευτερόλεπτα.
Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη! Καλή σας όρεξη!

We put the olive oil in a large pot, on medium to high heat. When the oil is hot enough, we add the onion (not the spring onions), and once it becomes semitransparent (just a few seconds after adding it) we add the mushrooms. We cook until all the moisture is evaporated and we let the mushrooms get a bit fried.
We pour the wine, and once it evaporates we add the (boiling) water and lower the heat to medium-low.
After 10 minutes, we add all the vegetables (dill, lettuce, spring onions) and we cook for 35 minutes with our pot half-covered.
We remove from heat, we add the salt and the pepper and start making our sauce:
We put the egg whites with a pinch of salt in large bowl, and whisk until it gets a bit foamy. We add the yolks whisking continuously and slowly add the lemon juice.
The next step requires your attention: Using a ladle we take some of the soup's broth and start adding it to our egg-lemon mix, while whisking continuously. Be careful to add the broth slowly, as our purpose is to increase the temperature of the egg-lemon mix to the level of the soup's temperature. We don't want the eggs to become solid/cooked. You will need about 2 ladle scoops to achieve that. The result has to be a hot yellowish sauce.
Once the egg-lemon sauce is ready we pour it in the soup, we grab the pot from its handles and swing it lightly in a circular manner for a few seconds.
Our magiritsa soup is ready to serve! Enjoy!


Tips:
1. Αν δεν τρώτε το αυγό, μπορείτε αντί για σάλτσα αυγολέμονο να προσθέσετε απλά το χυμό ενός λεμονιού.
2. Όταν ρίξετε το αυγολέμονο στη σούπα, προσέξτε να μην είναι πάνω στην εστία -όπως ήδη είπαμε- γιατί τα αυγά θα βράσουν.

1. If you don't eat eggs, you can replace the egg-lemon sauce, by just adding the juice of a lemon at the end of your cooking.
2. When you pour the egg-lemon sauce in the soup be careful -as already mentioned in the recipe- to have your pot removed from the heat, otherwise the eggs will be cooked and your sauce will turn to scrambled eggs!

Δεν υπάρχουν σχόλια: