Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Υπέροχα ζυμαρικά φούρνου με σουτζούκι, φρέσκια ντομάτα και ξύσμα λεμονιού / Fantastic baked pasta with sujuk, fresh tomato and lemon zest


Υπάρχει κάποιος που να μην τρελαίνεται για ζυμαρικά στο φούρνο; Ένα από τα αγαπημένα φαγητά πολλών, εμπλουτισμένο με τα αρώματα από το σουτζούκι, τη φρέσκια ντομάτα και τα μανιτάρια. Θα περιμένετε πως και πως να βγει από το φούρνο! Εμείς το πάθαμε!

Is there anyone who doesn't love baked pasta? One of everyone's favourite dishes, enhanced with exotic aroma from the sujuk (spicy armenian/turkish saucage), the fresh tomatoes and the mushrooms. You can hardly wait to get it out of the oven!


ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 6)
- 250γρ ριγκατόνι (ή όποιο κοντό ζυμαρικό) / 250gr rigatoni or penne (or any other short-shaped pasta)
- 250γρ φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες / 250gr fresh common mushrooms (champignons), sliced
- 150γρ σουτζούκι κομμένο σε κομματάκια του 1εκ / 150gr sujuk, cut into 1cm cubes (if you can't find  sujuk than you can use italian saucage, which is however milder in taste)
- 200γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο / 200gr onion, finely chopped
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες / 2 garlic cloves, sliced
- 1 μέτρια ντομάτα (200γρ) κομμένη σε κύβους, χωρίς τα σπόρια / 1 medium-sized tomato (200gr) cut into cubes (without the seeds)
- 80ml ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ.) / 80ml olive oil (1/3 cup)
- 80ml λευκό κρασί (1/3 φλιτζ.) / 80ml white wine (1/3 cup)
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο / 1 pinch of nutmeg (powder)
- 500ml κρέμα γάλακτος / 500ml cream (full fat)
- 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμόνι / 1/2 teaspoon of lemon zest
- 200γρ κίτρινο τυρί τριμμένο (προτιμήστε κασέρι) / 200gr kaseri cheese, grated (if you can't find Greek kaseri, than try it with edam cheese)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βράζουμε τα ζυμαρικά για 5-10 λεπτά, ανάλογα με το είδος τους, και τα σουρώνουμε.
Στόχος είναι να τα αφαιρέσουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα, δηλ. λιγότερο βρασμένα από το επιθυμητό, επειδή θα ακολουθήσει και το ψήσιμο στο φούρνο. Τα τοποθετούμε σε ένα μέτριο πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος κατάλληλο για το φούρνο και τα αφήνουμε για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για πολύ λίγο, μέχρι να γίνει ελαφρώς διάφανο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να φύγουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το σκόρδο, το σουτζούκι και ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστούν, περίπου 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει ελαφρά. Όταν η σάλτσα μας είναι σχεδόν έτοιμη την αποσύρουμε από τη φωτιά (τη θέλουμε δηλαδή ελαφρώς υδαρή).
Στο πυρέξ με τα ζυμαρικά μας, ρίχνουμε λίγο από το τυρί (μια χούφτα περίπου) και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Προσθέτουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε, στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί και προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα από πάνω.
Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε τα ζυμαρικά στους 200 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά. Καλή σας όρεξη!

We boil our pasta for 5-10 minutes, according to its type, and drain it. Our goal is to remove it from boiling a bit before it's ready, because we will also bake it in the next phase of our recipe.
When we remove the pasta, we put it in a medium sized pyrex (or other suitable for baking ceramic pan) and we put it aside in order to prepare the sauce.
We pour the olive oil in a frying pan and put it in medium to high heat. Once the oil is hot we add the onion and sautee until it is almost transparent. We add the mushrooms and let them cook (stirring occasionally) until their moisture evaporates. We add the garlic and the sujuk and sautee for another 2 minutes.
We pour the wine and continue cooking until it evaporates. We add the cream, the salt and pepper, the zest, the nutmeg, and stir. We cook until our sauce starts to thicken. We don't want the sauce to be ready (thick), we want it a bit watery, as we will use it in the baking.
We put a handful of cheese in our pasta, we stir, we add the sauce and turn the pasta in order to ensure that it is distributed equally in our pyrex along with the sauce.
We add the rest of the cheese and the tomato on top and bake for 25-30 minutes in 200 degrees Celsius.
Kali oreksi!

Tips
1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κίτρινο τυρί εκτός από το κασέρι και το ένταμ που προτείνουμε, αλλά προσέξτε να μην είναι πολύ αλμυρό.
2. Το ζυμαρικό μπορεί να είναι ριγκατόνι, πένες, βίδες, φαρφάλες κ.α. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει καλύτερα. Στη συνταγή αυτή έχουμε χρησιμοποιήσει ριγκατόνι.
3. Όπως τονίσαμε, τα ζυμαρικά μην τα βράσετε πολύ, γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και μέσα στο φούρνο. Πρέπει να "κρατάνε" λίγο.


1. You can use any soft yellow cheese instead of Greek kaseri or edam (that we suggest). However, be careful, as it mustn't be too salty.
2. The pasta can be rigatoni, penne, rotini (a type of short fusilli), farfalle etc. Choose the one that you like best. In our recipe we used our favourite rigatoni.
3. As mentioned, the pasta mustn't be boiled much, as the cooking will continue when we bake it. So keep it a bit more 'al dente' than you like when removing it from boiling.

2 σχόλια:

Marmaduke Scarlet είπε...

It looks delicious!

Little CookingTips είπε...

Thank you!
We thought that you would appreciate it since you like using sujuk in your recipes! :)