Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Τραγανά Μύδια Πανέ / Crunchy Fried Mussels


Ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε τα μύδια είναι, πανέ. Είναι σχετικά ασυνήθιστο αλλά πρόκειται για ένα θαυμάσιο ορεκτικό που θα εντυπωσιάσει εσάς και τους φίλους σας με τη γεύση του! Με τον τρόπο που θα τα πανάρουμε, θα έχουμε μια πολύ εύγευστη κρούστα, χωρίς να χάνουμε την ιδιαίτερη γεύση του μυδιού.

One other way to enjoy mussels is to fry them. It's a bit unusual but it's a very tasty appetizer that will impress you (and your friends)! With this recipe we will achieve a very crunchy crust, without loosing the unique taste of the mussels.


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
- 400γρ μύδια (ψίχα) / 400gr mussels (without shells - you can use jar mussels as well)
- 1 1/2 κ.σ. μαγιονέζα / 1 1/2 tablespoons mayonnaise
- 1 κ.γ. ρίγανη για τα μύδια/ 1 teaspoon oregano, dry, for the mussels
- 3/4 κ.σ. μουστάρδα απαλή / 3/4 tablespoon mustard mild
- 1 πρέζα αλάτι / 1 pintch of salt
- 1 πρέζα πιπέρι μαύρο / 1 pintch black pepper
- 230γρ. αλεύρι (11-12 κ.σ.) / 230gr flour (11-12 tablespoons)
- 4 αυγά / 4 eggs
- 240γρ. γαλέτα / 240gr bread crumbs
- 180γρ σιμιγδάλι / 180gr samolina
- 1 κ.γ. δυόσμο ξερό / 1 teaspoon spearmint, dry
- 2 κ.γ. ρίγανη ξερή / 2 teaspoons oregano, dry
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα / olive oil (or other vegetable oil) for the frying

Προετοιμασία: Μια πολύ καλή ιδέα είναι να ετοιμάσουμε πριν το τηγάνισμα τα μπολ με τα υλικά μας για το πανάρισμα. Θέλουμε ένα μπολ με το αλεύρι, ένα με τα αυγά χτυπημένα και ένα τρίτο με τη γαλέτα, το σιμιγδάλι, το δυόσμο και τη ρίγανη μαζί.

Preparation: It's better to prepare the ingredients we will use during frying the mussels. We need one bowl with the flour, one bowl with the eggs (beaten) and one bowl with the bread crumbs, the samolina, the spearmint and the oregano, mixed.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Πλένουμε τα μύδια καλά και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα μύδια και με τα χέρια τα ανακατεύουμε με το μείγμα μας με μεγάλη προσοχή για να μην μας διαλυθούν.
Ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία πανάρουμε τα μύδια:
Παίρνουμε μία μία τις μυδόψιχες και τις ρίχνουμε στο αλεύρι (να αλευρωθούν καλά), στη συνέχεια τις περνάμε από τα αυγά να βραχούν και τέλος τις καλύπτουμε με το μείγμα γαλέτας-σιμιγδαλιού και αρωματικών. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα μέχρι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι μας έχει ζεσταθεί ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα μύδια μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο μεριές. Θέλει αρκετή προσοχή γιατί τηγανίζονται πολύ γρήγορα.
Βγάζουμε τα μύδια και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Έτοιμα! Καλή σας όρεξη!

We wash the mussels and drain them on a paper towel.
We put the mayonnaise, the mustard, the salt, the pepper and the oregano in a bowl. We stir until our ingredients combine. We add the mussels and softly we mix them with the mayo mix. Be careful not to crush the mussels.
We take the mussels one by one and follow this process:
First we put them in the bowl with the flour, then dip them in the beaten eggs and finally put them in the bowl with the bread crumbs-samolina mix. We place each mussel on a plate and continue until we prepare all the mussels.
We put some olive oil into a frying pan (about 2 cm thick), on medium heat. When the olive oil is hot  we start frying the mussels until golden brown. It takes just a few minutes to fry them, so be very careful not to burn them!
We remove each mussel and put it on a paper towel to absorb the excess oil. Ready! Enjoy them!

Tips
Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού και συνοδεύουμε με ούζο ή τσίπουρο!

We serve with a few drops of lemon juice and ideally we drink some ouzo to accompany the dish!

Δεν υπάρχουν σχόλια: