Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Αφράτα τυροπιτάκια φούρνου με πιπεριές / Fluffy little cheese pies with peppers


Όταν σκεφτόμαστε τυροπιτάκια, μας έρχεται στο μυαλό "τηγάνι", σφολιάτα ή φύλλο κουρού. Αυτά όμως τα τυροπιτάκια είναι ψημένα. Είναι πολύ ελαφριά, γιατί δεν έχουν το λάδι του τηγανίσματος, πεντανόστιμα και αφράτα, με γέμιση τυριού και πιπεριάς! Το ιδανικό ορεκτικό που θα λατρέψουν μεγάλοι και παιδιά.

Usually the little cheese pies (Greek tyropitakia) are made using a frying pan, or contain puff pastry. In this recipe we bake them and we will use fyllo dough. This way they are much lighter, tastier and fluffier, full of cheese and peppers! It's the ideal starter, or a snack that both children and their parents will love!


ΥΛΙΚΑ (για 9-12 τυροπιτάκια) / INGREDIENTS (for 9-12 small pies)
- 3-4 φύλλα κρούστας (περίπου 1/2 πακέτο) / 3-4 sheets of  Greek fyllo dough (about 1/2 of the usual pack)
- 200γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια / 200gr feta cheese, crumbled
- 300γρ. ανθότυρο σπασμένο σε κομματάκια / 300gr ricotta, crumbled
- 60-80γρ. άνηθος (1/2 ματσάκι), ψιλοκομμένος  / 60-80gr (about 1/2 banch) dill, finely chopped
- 50-60γρ. φρέσκο κρεμμύδι, φιλοκομμένο / 50-60gr spring onion, finely chopped
- 1 αυγό χτυπημένο / 1 egg, beaten
- 60ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο / 60ml (1/4 cup) olive oil
- πιπέρι / black pepper
- 250γρ. πράσινες πιπεριές (2 μεσαίες) / 250gr green bell peppers (2 medium-sized)
- 250γρ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (2 μεσαίες) / 250gr red italian sweet peppers (2 medium-sized; use red bell peppers if you can't find them)
Για το ψήσιμο / For the baking
- 1 αυγό, χτυπημένο / 1 egg, beaten
- ελαιόλαδο για το φύλλο  / olive oil for the fyllo

Προετοιμασία: Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 220 βαθμούς. Τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά για να μην καούμε, τις καθαρίζουμε από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια του 1 πόντου. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Preparation: We bake the peppers in a small pan for 20 minutes at 220 degrees Celsius. When they are ready (their skin must be turned a bit brown), we peel them carefully, we remove the seeds and we cut them into 1cm square pieces. We put them aside.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε σε ένα μπολ τη φέτα, το ανθότυρο, τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμύδι, το αυγό και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι, προσθέτουμε το πιπέρι και τις πιπεριές, ξανανακατεύουμε ελαφρά (να μην διαλυθούν οι πιπεριές).
Βγάζουμε από τη συσκευασία του φύλλου 3 με 4 φύλλα. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 3-4 (ανάλογα πόσο φαρδύ είναι το φύλλο) ίσες λωρίδες των 10 εκ. πλάτους.
Πέρνουμε προσεκτικά μία μία τις λωρίδες (για μην μας σπάσει το φύλλο), τις λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Τοποθετούμε στο κέντρο τους 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση (φωτ. 1). Στη συνέχεια διπλώνουμε διαγώνια, με φορά προς την απέναντι πλευρά του φύλλου (όπως φαίνεται στο βέλος της φωτογραφίας 1), δημιουργώντας ένα τριγωνάκι (φωτ. 2). Συνεχίζουμε διπλώνοντας προς τα κάτω (όπως φαίνεται στο βέλος της φωτογραφίας 2), δημιουργώντας άλλο ένα τριγωνάκι (φωτ. 3) και συνεχίζουμε διπλώνοντας διαγώνια σε τρίγωνα (όπως φαίνεται στο βέλος της φωτογραφίας 3), μέχρι να διπλωθεί όλη η λωρίδα του φύλλου.
Τα τριγωνάκια μας τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, του οποίου ο πάτος είναι καλυμμένος με λαδόκολλα, και με το πινελάκι μας τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο λάδι και στη συνέχεια με λίγο αυγό.
Τοποθετούμε το ταψάκι στο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Οταν είναι έτοιμα (έχουν ροδίσει) τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα καταναλώσουμε, για να μην καούμε. Καλή όρεξη!


We put the feta, the ricotta, the dill, the spring onion, the egg and the olive oil in a large bowl. We mix them using our hands, we add the peppers and season with pepper. We mix it once more carefully to avoid squashing the peppers.
We take 3-4 sheets of fyllo from the package and cut each sheet into 3-4(depending on the fyllo) long strips, each strip must be about 10cm wide.
We take each strip (carefully not to to break the fyllo), we put some olive oil on it with a brush and follow the next steps: We put a tablespoon of our cheese-peppers mix in the center of the upper part (photo 1). We fold it diagonally towards the other side (as indicated by the arrow in photo 1), creating a triangle (photo 2). We fold it again towards the other end of the strip (as indicated by the arrow in photo 2), creating another triangle (photo 3) and keep folding it diagonally (as indicated by the arrow in photo 3) until we fold all the strip.
We put our cheese triangles in a pan, covered by baking paper and using a brush we put a little olive oil on them and then (again using the brush) we put some of the beaten egg on them.
We bake in the oven on 200 degrees Celsius for 30-35 minutes.
When ready (golden-brown) we take them out of the oven and leave them aside in order to cool down in room temperature. Kali oreksi!

Tips
1. Για να μη σας ξεραθούν τα φύλλα όσο ετοιμάζετε τα τυροπιτάκια, μπορείτε να τα καλύπτετε με μια νωπή πετσέτα.
2. Συνιστούμε να μη χρησιμοποιήσετε αλάτι σε αυτήν την συνταγή, καθώς τα τυριά επαρκούν για να δώσουν το αλάτι που χρειάζεται.

1. To avoid your fyllo pastry getting dry while you prepare each triangle, you can cover the rest of the sheets with a moist towel.
2. We suggest that you avoid using salt in this recipe, as the cheese contains all the salt needed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: