Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Ψάρι πλακί / Fish "plaki" (Greek-style baked fish with tomato and potatoes)





Το πλακί είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που ταιριάζει σε ψάρια με άσπρο κρέας, κυρίως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που μπορούν εύκολα να φιλεταριστούν. Τέτοια ψάρια είναι το φαγκρί, η συναγρίδα, η σφυρίδα, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα, ο ξιφίας (προτείνουμε να μην το φτιάξετε με τόνο ή σολωμό). Είναι μια συνταγή πολύ εύκολη, νόστιμη και πολύ καλοκαιρινή. Εμείς το φτιάξαμε αυτή τη φορά με μεσαίου μεγέθους και οικονομικά ψάρια, δηλαδή με κολιούς. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και γι' αυτό το μοιραζόμαστε μαζί σας.

"Plaki" is a Greek way of cooking fish in the oven with tomatoes, potatoes and herbs. It's a popular cooking for big or medium-sized fish such as red snapper, blackfish, cod, flatfish (common sole), sea bream, sword fish (we suggest you don't use salmon, tuna or fish with pink/red meat). It's a very easy, tasty and light recipe, ideal for a summer meal. We cooked it using the medium-sized, humble, mackerel. The result was very good and we want to share it with you.


ΥΛΙΚΑ (4-6 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4-6)
- 1kg ψάρι / 1kg fish
- 60γρ μαϊντανός (1/2 ματσάκι) / 60gr parsley (1/2 bunch)
- 60γρ άνηθος (1/2 ματσάκι) / 60gr dill (1/2 bunch)
- 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο / 4-5 large garlic cloves
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο (250ml) / 1 cup olive oil (250ml)
- 4 μέτρια κρεμμύδια (250γρ) / 4 medium-sized onions (250gr)
- 500γρ (2-3 μέτριες) πατάτες / 500gr (2-3 medium-sized) potatoes
- 400γρ φρέσκια ντομάτα τριμμένη / 400gr fresh tomatoes, grated
- 70γρ (3 κ.σ.) πελτέ ντομάτας / 70gr tomato paste (3 tablespoons)
- 2 φύλλα δάφνης / 2 bay leaves
- 1/2 φλιτζ. (125ml) νερό / 1/2 cup (125ml) water
- αλάτι, πιπέρι / salt, pepper

Προετοιμασία: Σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία. Πρέπει πριν ψήσουμε τα ψάρια να τα έχουμε καθαρίσει πολύ καλά από τα λέπια τους και να τα έχουμε φιλετάρει αν είναι μεγάλα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Preparation: In this recipe the preparation stage is very important. Before we bake the fish in the oven, we have to scale it and clean it thoroughly and if needed, slice it into fillets. We slightly season with salt and place it in large a baking pan.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Έχοντας ήδη ετοιμάσει τα ψάρια μας (βλ. προετοιμασία), κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Το μαϊντανό και τον άνηθο, τους κόβουμε σε χοντρά κομμάτια 2-3 εκ. μήκους. Το σκόρδο σε φέτες, τα κρεμμύδια και τις πατάτες τα κόβουμε σε μέτριου πάχους φέτες (περίπου μισό εκατοστό το κρεμμύδι και 1 εκατοστό τις πατάτες).
Ανακατεύουμε τον πελτέ στην τριμμένη ντομάτα ώστε να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Όταν όλα τα υλικά μας είναι έτοιμα, τα βάζουμε μαζί με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη μέσα στο ταψί με τα ψάρια. Ανακατεύουμε τα υλικά για να πάνε παντού μέσα στο ταψί (προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας). Προσθέτουμε το νερό και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα (μεσαία θέση, πάνω κάτω σχάρα).
Περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος, γυρνάμε προσεκτικά τα ψάρια και τις πατάτες από την άλλη πλευρά.
Καλή σας όρεξη!

Since we have already prepared the fish, it's time to cut and slice the vegetables and the herbs we are going to use.
We cut the parsley and the dill into thick pieces (2-3cm long). We cut the garlic into slices, the onions and the potatoes into thick slices (about 1/2cm for the onions and 1cm for the potatoes).
We mix the tomato paste into the grated tomatoes.
When all our ingredients are ready, we put them in the pan on top of the fish. We add the olive oil, the salt, the pepper and the bay leaves. We mix them well (it's better to do that with your hands). We add the water and shake a bit to spread the ingredients.
We place the pan in the oven at 180 degrees Celsius for 1 hour.
About 20 minutes before it's done we should turn the fish and the potatoes on the other side.
Enjoy!

Tips
1. Όπως προαναφέραμε, αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μεγάλο ή μεσαίο ψάρι με λευκό κρέας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε κολιούς. Μπορείτε να βάλετε τα επίσης οικονομικά σαφρίδια ή σκουμπρί.
2. Η συνταγή αυτή ( το "πλακί"), μπορεί να γίνει αντί για ψάρι και με όσπρια ή λαχανικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

1. As mentioned in the beginning, this recipe can be cooked with any big or medium-sized fish with white meat. We used chub mackerel. You can also use any cheaper mackerel type.
2. This way of cooking ("plaki") can also be used when cooking pulses (e.g. giant white beans) or vegetables (e.g. potatoes, zucchinis) instead of fish, with great results.

Δεν υπάρχουν σχόλια: