To καλοκαίρι είναι η εποχή που ωριμάζουν μερικά από τα αγαπημένα μας λαχανικά, όπως το κολοκύθι. Εκτός από τα κλασσικά μαγειρέματα ως τηγανητό ή γεμιστό, γίνεται και εξαιρετική πίτα. Είναι εύκολη, νόστιμη, ελαφριά και πολύ υγιεινή. Τρώγεται και ζεστή και κρύα ως πρώτο πιάτο στο τραπέζι σας!
The summer is the perfect season for ripe tasty vegetables like zucchinis. Besides being fried or stuffed (as are traditionally cooked in Greece), you can use them in a tasty pie! It's an easy recipe, tasty, light and nutritious. You can have it both hot or cold as a first dish!
- 1 συσκευασία χοντρό χωριάτικο φύλλο / 1 package phyllo (also know as fyllo or fillo) Greek dough
- 1 κιλό κολοκυθάκια (τριμμένα σε τρίφτη) / 1kg zucchini, grated
- 2-3 (100γρ) κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα / 2-3 finely chopped spring onions (100gr), in slices
- 1/2 (70-80γρ) ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο / 1/2 bunch (70-80gr) of dill chopped
- 5-6 φύλλα δυόσμου (περίπου 10γρ), ψιλοκομμένο / 5-6 mint leaves (about 10gr), finally chopped
- 125ml (1/2 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 125ml (1/2 cup) olive oil
- 125ml (1/2 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 125ml (1/2 cup) olive oil
- 500γρ. φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια / 500gr feta cheese, crumbled
- 300γρ. γιαούρτι / 300gr of yogurt
- 2 αυγά (βιολογικά κατά προτίμηση) / 2 eggs
- ελαιόλαδο / olive oil
- αλάτι, πιπέρι / salt and pepper
ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το κολοκύθι για να το μαράνουμε 12 -14 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό. Στη συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε να μαραθούν και αυτά λίγο για 4-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα στο τηγάνι να είναι ομοιογενές. Μόλις ετοιμαστεί το τραβάμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Συνεχίζουμε χτυπώντας τα αυγά με το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το δυόσμο, τον άνηθο και το κολοκύθι με τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγη λίγη τη φέτα.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία λαδώνουμε για να κολλήσουν μεταξύ τους. Ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε τα άλλα μισά φύλλα στο πάνω μέρος, τα οποία επίσης λαδώνουμε ελαφρά. Το τελευταίο φύλλο το λαδώνουμε καλά.
Χαράσουμε προσεκτικά και ελαφρά με ένα μαχαίρι, ώστε να ψηθεί καλύτερα η πίτα μας και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Καλή όρεξη!
We place the zucchinis in a frying pan and cook it for 12-14 minutes in medium to high heat until most of the water evaporates. Then we pour the olive oil and add the onions. We let them sautee for 4-5 minutes, stirring often. We remove from the heat, we add a bit of salt and pepper and leave it aside to cool down.
We continue by mixing the eggs with the yogurt in a large bowl and add salt and pepper.
We add the mint, the dill and the mixture of the zucchinis and the onions. We stir well and then add the feta cheese.
We spread olive oil in a baking pan and we lay half the sheets of the dough. We put some olive oil on them, using a brush, to stick them together. We pour the mixture that we prepared and spread it. We place the rest of the sheets on top, also having brushed them with olive oil. We put more olive oil on the last sheet on top.
We gently carve the pie with a knife into pieces, and put the pie in a preheated oven for 1 hour and 10 minutes at 180 degrees celsius.
Enjoy!
Τip:
Καλύτερα να φτιάξετε τη συνταγή αυτή το καλοκαίρι, που τα υλικά θα είναι φρέσκα και της εποχής τους. Μπορείτε να το έχετε σαν ορεκτικό ή σαν κύριο φαγητό με τη συνοδεία λευκού ξηρού κρασιού από τη Λήμνο.
It's better to make this recipe in the summer, in order to have fresh, tasty ingredients.
Καλύτερα να φτιάξετε τη συνταγή αυτή το καλοκαίρι, που τα υλικά θα είναι φρέσκα και της εποχής τους. Μπορείτε να το έχετε σαν ορεκτικό ή σαν κύριο φαγητό με τη συνοδεία λευκού ξηρού κρασιού από τη Λήμνο.
It's better to make this recipe in the summer, in order to have fresh, tasty ingredients.
2 σχόλια:
Σου ειναι ευκολο οποτε μαγειρευεις να μου στελνεις ενα κομματακι ;)
Χαχαχαχα! Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε τις γεύσεις αυτές μαζί σας κατευθείαν από την κουζίνα μας!
Πάντως αν μπείτε στον κόπο να τη φτιάξετε σίγουρα θα ανταμοιφθείτε!
Καλή επιτυχία!
Δημοσίευση σχολίου