Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Φάβα με λουκάνικο / Greek Fava (split pea pudding) with Sausages


Όλοι έχουμε απολαύσει κατά καιρούς τη φάβα, είτε ως ορεκτικό είτε ως συνοδευτικό πιάτο. Σκεφτήκαμε όμως να την προτείνουμε ως κύριο πιάτο, συνοδευόμενη με σοταρισμένο χωριάτικο λουκάνικο, κρεμμύδι και λεμόνι. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά ανέλπιστα καλό! Ελπίζουμε να την απολαύσετε και εσείς!

Fava is a traditional Greek dip which is mostly served as an appetizer or a side dish. It is made from yellow split peas and it's very common during the summer. Notice that it's made from split peas and not broad beans (fava beans), so the taste is milder and completely different.
The most usual way to have Greek Fava is with chopped onions, olive oil and lemon juice. However, we tried a rather new recipe of our own: having it with Italian type sausages. The result was surprisingly amazing! We hope you 'll enjoy it as much as we did!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) / INGREDIENTS (serves 4)
Για τη φάβα / For the Fava pudding:
- 250γρ φάβα (πλυμμένη) / 250gr yellow split peas (rinsed)
- 1250ml (5 φλυτζ.) νερό / 1250ml (5 cups) water
- 140γρ (1 μέτριο) κρεμμύδι, κομμένο στη μέση / 140gr (1 medium sized) onion, cut in half
- 80ml (1/3 φλυτζ.) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο / 80ml (1/3 cup) extra virgin olive oil
- αλάτι, πιπέρι / salt and pepper
Για τα λουκάνικα / For the sausages:
- 300γρ χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε λεπτές φέτες / 300gr Italian  sausages , cut into thin slices
- 150γρ (1 μέτριο) κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες / 150gr (1 medium sized) onion, cut into thin slices
- 80ml (1/3 φλυτζ.) ελαιόλαδο / 80ml (1/3 cup) olive oil
- 1 κ.γ. ρίγανη / 1 teaspoon oregano
- 20γρ (1/4 ματσάκι) μαϊντανός ψιλοκομμένος / 20gr (1/4 bunch) parsley, finely chopped
- 5 κ.σ. χυμός λεμονιού (1 μέτριο λεμόνι) / 5 tablespoons lemon juice (1 medium sized lemon)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ / INSTRUCTIONS
Ξεκινάμε τη συνταγή μας με τη φάβα.
Βάζουμε τη φάβα, το κρεμμύδι και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό βράσει, θα αρχίσει να αφρίζει. Με μια κουτάλα αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό.
Στη συνέχεια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
Βράζουμε περίπου για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η φάβα να χυλώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός ή ένα multi ή ένα blender, χτυπάμε τη φάβα ώστε να γίνει πουρές. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μέτριο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, βάζουμε τα λουκάνικα και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-8 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε τη ρίγανη και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε τη φάβα σε μια πιατέλα ή σε μερίδες και προσθέτουμε από πάνω τα λουκάνικα με το κρεμμύδι.
Καλή σας όρεξη!

We start by making the Greek Fava pudding.
We put the yellow split peas, the onion and the water in a medium sized pot. We put the pot on medium to high heat. Once the water starts to boil, using a laddle we remove the froth from the surface. Once removed, we reduce the heat to medium and slightly cover the pot with a lid. We let it cook for around 30 minutes, stirring often, until it starts to become a porridge.
Once ready, we remove from heat, we dicard the onion, and add the olive oil, the salt and pepper. Using a hand blender or a food processor or even a classic blender, we mush the porridge into puree consistency. We let it aside to cool down.
In a medium sized frying pan, we add the olive oil and we put it on medium to high heat. Once the oil is hot, we add the sausages and the onion and sautee for 5-8 minutes. We add the lemon juice, the parsley and the oregano and stir for 1 more minute. We remove from heat.
We serve the dish, putting the Greek Fava puree on the bottom, adding the sausages and onions on top.
Kali oreksi!

Tips:
Αντί για λεμόνι, μπορείτε να σβήσετε το λουκάνικο και με μισό ποτήρι λευκό κρασί.
You can also use 1/2 glass of white wine instead of the lemon juice.

Δεν υπάρχουν σχόλια: